Rekordmange bliver dømt for narkokørsel

Politiets narkometre afslører tusindvis af bilister, som kører rundt efter at have indtaget hash eller kokain.

Antallet af fældende afgørelser for at køre på eksempelvis hash og kokain i et motorkøretøj steget eksplosivt fra fem i 2011 til 3.281 sidste år, viser tal fra Rigspolitiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tommy Kofoed
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Aldrig er så mange blevet dømt for at køre rundt under påvirkning af narkotiske stoffer, som i 2014.

Ifølge metroXpress er antallet af fældende afgørelser for at køre på euforiserende stoffer som hash og kokain i et motorkøretøj steget eksplosivt fra fem i 2011 til 3.281 sidste år. Tallene fremgår af en rapport fra Rigspolitiet.

I samme periode er antallet af dømte for spritkørsel faldet fra 9.818 til 7.611.

I 2011 fik politiet narkometre, der ved hjælp af spyt afslører, om man er påvirket af stoffer.

Specialkonsulent Pernille Ehlers fra Rådet for Sikker Trafik peger på, at stoffer påvirker hjernen og øger risikoen for ulykker.

- Der er nulgrænse over for ulovlige stoffer i trafikken, så selv om der bare er en lille smule stof i blodet, bliver du taget med narkometeret. Straffen for det her er ret hård. Man mister kørekortet i tre år, siger hun til metroXpress.

Alkohol- og trafikkoordinator Inger Lis Rasmussen fra Region Midtjylland siger, at hash i dag typisk er stærkere end tidligere.

- Derfor tager det også længere tid, før den forlader kroppen. Tager man amfetamin, overvurderer man sine evner og kører for hurtigt, hvor hashrygere bliver sløve og får dårlig reaktionsevne, siger hun til avisen.

Københavns Politi har ofte kontroller for narkokørsel ved Christiania. Således blev mere end hver tiende dømte på landsplan, eller nøjagtig 351, taget for at køre narkopåvirket her.

- Vores opgave er at begrænse antallet af købere af cannabis mest muligt. Og vi ved, at en del af de bilister, der har været inde på Christiania, enten har røget derinde eller har det med hjem, siger Dannie Riise, leder af Task Force Pusher Street under Københavns Politi.

/ritzau/