Rekordmange afviste asylansøgere sendes hjem

Det tynder ud blandt afviste asylansøgere i Danmark, viser rapport fra Rigspolitiet.

Rekordmange asylansøgere blev sendt tilbage til deres hjemlande i 2013. Her er vi i Sandholmlejren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark sender langt flere afviste asylansøgere tilbage til deres hjemlande. I 2013 blev i alt 1.285 såkaldte grundløse asylansøgere sendt hjem, hvilket er flere end to en halv gange så mange som i 2012 og det højeste antal i ti år.

Det fremgår af en ny statusrapport fra Rigspolitiet, som offentliggøres onsdag.

Resultatet er ifølge rapporten et klart udtryk for, at Rigspolitiet kæmper for at nedbringe antallet af asylansøgere, som er blevet afvist af de danske myndigheder og derfor skal sendes hjem.

Men det hører med til historien, at antallet af asylansøgere er vokset fra 6.184 i 2012 til 7.540 i 2013. Tilbage i 2008 var det tilsvarende tal 2.409, og set i det perspektiv er spørgsmålet, i hvor høj grad der er grund til at glæde sig over den aktuelle status?

»Det er en god udvikling,« mener justitsminister Karen Hækkerup (S).

»Men når det er sagt, er det ikke sikkert, at det ser lige så godt ud om et år, fordi vi i 2013 har lukket huller og hjemsendt åbenlyst grundløse asylansøgere. Vi har forsøgt at sende et klart signal om, at hvis man er åbenlyst grundløs, skal man ikke komme til Danmark.«

Motivation

Hos Røde Kors, som driver de fleste asylcentre i Danmark, siger asylchef Anne la Cour:

»Hvis man har fået afslag på asyl efter en grundig sagsbehandling, skal man som udgangspunkt også rejse hjem. Ellers underminerer man hele asylsystemet. Derfor samarbejder Røde Kors også med Rigspolitiet om at få det til at glide så smertefrit som muligt.«

I slutningen af 2012 og begyndelsen af 2013 strømmede asylansøgere fra Serbien, Kosovo og Vestbalkan i øvrigt til Danmark. Og sidste år blev 658 serbere hjemsendt ved hjælp af hurtig sagsbehandling og chartrede fly. Derudover stoppede myndighederne med at udbetale kontanter og satte serbere og andre på spisningsordning. Det øgede motivationen til at rejse hjem.

Den næststørste gruppe hjemvendte asylansøgere er afghanere. 179 afviste asylansøgere vendte i 2013 hjem til Afghanistan, og mange gjorde det frivilligt. Motivationen blev formentlig øget af en midlertidig støtteordning, som gav op til 20.000 kroner ved frivillig hjemrejse.

Til gengæld har Rigspolitiet en vanskelig opgave, når det handler om tvungen hjemsendelse til eksempelvis Iran, Irak og Syrien:

Iran nægter at udstede rejsedokumenter ved tvungen hjemsendelse. Irak accepterer ikke længere hjemsendte uden irakisk pas. Og Flygtningenævnet standsede i 2011 hjemsendelser til borgerkrigshærgede Syrien.

Udrejsecenter skal sikre afrejsen

Et andet, voksende problem er ifølge Rigspolitiets rapport, at afviste asylansøgere ikke er, hvor de skal være, når de skal sendes hjem.

Det forventes at blive bedre, når det kommende udrejsecenter på Sjælsmark Kaserne i Hørsholm åbner i år. I det hele taget skal indsatsen øges med udrejsecentret, forklarer justitsministeren, og for eksempel ved at bytte kontanter ud med bespisningsordninger.

»Tidligere har vi ikke været så gode til at få afviste asylansøgere til at indse, at deres fremtid ikke ligger i et asylcenter i Danmark,« siger Karen Hækkerup.