Rekordfå mistede livet i trafikken i april

Otte personer mistede livet på de danske veje i april, hvilket er rekord. Vejdirektoratet er overrasket over, at rekorden sættes i en måned, hvor der både var påske og mange solskinstimer.

Det er blevet mere sikkert at færdes i trafikken på landevejene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

I april mistede otte personer livet i trafikken, og det tangerer det laveste antal nogensinde for en måned.

Hos Vejdirektoratet glæder man sig selvsagt over rekorden, der kommer som en regulær overraskelse. Normalt plejer antallet af ulykker nemlig at stige i takt med temperaturen.

»Det kommer bag på os, at vi ser det lave antal trafikdræbte i netop april, fordi det var en solskinsfyldt måned. Vi ved fra statistikken, at måneder med høj sol og blå himmel normalt medfører en lang række flere ulykker,« siger afdelingsleder Marianne Foldberg Steffensen fra Vejdirektoratet.

April-tallet viderefører en udvikling, der har ført til et historisk lavt antal trafikdræbte i de senere år.

»Vi er nu nede på under halvdelen af det antal, der optrådte i dødsulykkesstatistikken for blot ti år siden. Tendensen med færre dødsulykker er både glædelig og tydelig, og den kan have mange årsager,« siger Marianne Foldberg Steffensen.

Sidste år mistede i alt 183 personer livet i trafikulykker, og det er det næstlaveste niveau i den tid, Vejdirektoratet har ført statistik på området. 2014 er kun blevet overgået af 2012, hvor 167 personer blev dræbt i trafikken. For ti år siden mistede 369 personer livet på de danske veje.

»Vi har i Vejdirektoratet gjort meget for at forbedre sikkerheden for bilisterne blandt andet ved at ombygge kryds, etablere hastighedsdæmpende foranstaltninger og i det hele taget gøre forholdene mere trygge og sikre på blandt andet hovedlandevejene,« siger Marianne Foldberg Steffensen.

April i år havde ligeledes det laveste antal tilskadekomne i trafikken for en april måned nogensinde. 203 personer kom til skade mod 242 i samme måned sidste år.

Vejdirektoratets hastighedsbarometer viser, at bilisterne i april trådte lettere på speederen end tidligere. Især faldt hastigheden på landevejene og i de store byer, og også jyderne kørte langsommere.

»Gennemsnitshastigheden på de jyske landeveje er faldet med 1,5 kilometer i timen. Vi ved, at der er en sammenhæng mellem hastighed og trafikulykker, og derfor glæder vi os naturligvis over, når begge dele falder,« siger Marianne Foldberg Steffensen.