Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Tirsdag får tusindvis af unge at vide, om de optaget på en videregående uddannelse, og allerede nu står det klart, at et rekordstort antal forventningsfulde unge får en studieplads.
Ifølge den første opgørelse fra Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser tilbyder uddannelserne studieplads til 63.525 ansøgere. Det er fire procent flere end i 2012, hvor der også blev sat rekord med 60.537 pladser.
Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) mener, at det er et stort skridt mod regeringens ambition om at 60 procent af en ungdomsårgang vil have fuldført en videregående uddannelse i 2020.
»De titusinder af nye studerende kan ikke alene se frem til nogle spændende og udviklende år, de giver desuden sig selv flere muligheder i livet og langt bedre chance for på sigt at bide sig fast på arbejdsmarkedet. For Danmark er det samtidig helt afgørende, at de unge bliver den bedst uddannede generation nogensinde,« siger han i en skriftlig kommentar.
Ministeren glæder sig over, at der er optaget flere studerende på uddannelser målrettet den private sektor. Mens landets universiteter kan mønstre en stigning i optag på fem procent i forhold til sidste år, optager de erhvervsrettede uddannelser otte procent flere studerende end i 2012.
Den rekordstore søgning til de videregående uddannelser betyder ifølge Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, at 24 procent af ansøgerne ikke bliver optaget. Ud af 88.040 ansøgere vil de 20.654 modtage den kedelige besked, at de ikke er kommet ind på en uddannelse - knap halvdelen af dem fordi deres gennemsnit ikke er højt nok.
Uddannelsesministeren har en klar opfordring til de, der står skuffet tilbage tirsdag.
»Til de, der ikke er blevet optaget, vil jeg sende den opfordring, at de bør holde øje med både de ledige studiepladser, der fortsat findes, og de uddannelser der tilbyder vinterstart og løbende optag,« råder han.
»Måske er der plads på drømmeuddannelsen et andet sted i landet, eller måske er der plads på en beslægtet uddannelse, der kan vise sig at være lige så spændende. Vi ved, at man i sidste ende vil være langt bedre stillet med en uddannelse end uden,« siger Morten Østergaard.