Rejsende i terror og fred

Magnus Ranstorp har både hjulpet med at skabe fred og med at bekæmpe terror rundt omkring i verden.

Magnus Ranstorp, der nu skal arbejde med at bekæmpe radikalisering i København, er dansk gift. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Førende terrorekspert før og efter 9/11.«

Med de ord præsenterer svenske Magnus Ranstorp sig selv på sin Twitter-profil. En kanal, han ikke sjældent bruger op til ti gange i døgnet til at fremhæve nyhedsartikler eller forskning inden for sit felt. Twitter-profilen efterlader heller ikke tvivl om, at Magnus Ranstorp er en ofte citeret ekspertkilde inden for terror og radikalisering.

Den 7. januar i år og dagene efter glødede Magnus Ranstorps telefon ekstra meget. Terroranslaget mod satiremagasinet Charlie Hebdo krævede svar fra eksperten. Hvad er forskellen på det engelske begreb »lonely wolves« (»enlige ulve«, red.) og Syriens-krigere? Hvorfor var Charlie Hebdo overhovedet et attraktivt mål for terrorister? Og hvordan skulle man egentlig forstå al-Qaeda Yemen? Magnus Ranstorp leverede svarene fra sit sommerhus i Sverige, hvor han ellers havde søgt fred og ro til at skrive og bedrive forskning.

Magnus Ranstorp har mere end 25 års erfaring som forsker, og i dag er hans formelle titel forskningsleder ved Försvarshögskolan i Stockholm. Før det var han direktør for Studier i terrorisme og politisk motiveret vold, en forskningsenhed på St. Andrews Universitet i Skotland. Han er desuden forfatter til flere bøger og videnskabelige artikler om terrorisme og radikalisering. Ranstorp har haft radikalisering og terrorisme som sit arbejdsområde siden slutningen af 1980erne, altså før Sovjetunionen kollapsede. Her mødtes han over ni omgange med kolleger fra både Vesteuropa og Sovjet – blandt andet med deltagelse af KGB-generaler – for at diskutere terrorbekæmpelse. Senere tilbragte han tid i den sydamerikanske jungle, hvor han studerede særlige enheder i det columbianske militær, der arbejdede på at forhindre kidnapning. I begyndelsen af 1990erne blev hans interesse for Mellemøsten og især Hizbollah i Libanon skærpet, og han agerede mellemmand for Hizbollah og Israel, hvilket førte til Israels tilbagetrækning fra Libanon i 2000. Efter terrorangrebet mod tvillingetårnene i New York 9. september 2001, blev Ranstorp CNNs foretrukkende terrorekspert. To år senere blev han inviteret af 9/11-kommissionen til at præsentere sin evaluering af truslen om global terrorisme og hans råd til, hvordan man kan imødegå det.

Hverdagen i en flyvemaskine

I dag er Ranstorp især anerkendt for sin viden om Hizbollah, Hamas, al-Qaeda og senest den militante, salafistiske bevægelse IS. Han har mødt flere terrorister undervejs. Fra Försvarshögskolan har han briefet regeringer og efterretningstjenester over hele verden, samtidig med at han har undervist på universiter, tænketanke og mellemstatslige organisationer i spørgsmål om terrorisme. Derudover har han siddet i et hav af ekspertråd, herunder EU-Kommissionens Radicalisation Awareness Network (RAN) og World Economic Forum Global Agenda Council.

Indimellem bliver der også tid til at overhøre og vurdere ph.d.-forsvar. Ranstorp siger selv, at han er taknemmelig for, at han skrev sin egen doktorafhandling, inden internettet og verden blev tilgængelig fra tablets og telefoner. Ranstorp kan godt forstå, hvis unge bliver opslugt af det og er selv pinligt bevidst om, at han er meget til stede og kommunikerer på de digitale platforme. Svenske Magnus Ranstorp er dansk gift og har to sønner. Privat har familien mærket til Ranstorps nysgerrighed og omfattende rejseaktiviteter. Da hans ældste søn gik i børnehave og blev spurgt, hvor hans far mon var henne, pegede drengen op i luften og sagde »himlen«. Sønnen mente, at faderen sad i en flyvemaskine.