Rejsekortet kan snart være fortid: Minister vil skrotte det til fordel for en app

Rejsekortet af plastic kan snart være et lukket kapitel i den kollektive transport her til lands. Ifølge en undersøgelse fra Transportministeriet bør systemet erstattes af en app, hvormed de rejsende både kan planlægge ruten og købe billet til turen.

Rejsekortet, herunder i særdeleshed processen med at indføre det, har været udsat for megen kritik med hensyn til prisen for systemet, prisen for brugerne, brugervenlighed, datasikkerhed og pålidelighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Det kan snart være fortid at føre den blå ende af rejsekortet mod den ligeså blå, lysende cirkel i og ved busser, tog og metro, når du skal med offentlig transport.

Det milliarddyre system, der på landsplan har været i brug siden 2016, bør skrottes til fordel for en samlet digital løsning, formentlig i for af en app, lyder i hvert fald anbefalingerne i en nyligt offentliggjort undersøgelse fra Transportministeriet.

Undersøgelsen plæderer for en app, hvori pendlere og andre rejsende kan købe billetter og planlægge rejsen med det formål »at understøtte et mere sammenhængende transportsystem – og gøre den kollektive trafik mere attraktiv at anvende«. Det oplyser TV 2 Lorry og Ekstra Bladet.

Minister øjner fordele ved udfasning

Transportminister Benny Engelbrecht (S) ser fordele i en udfasning af rejsekortet af plastic.

»En ny app-løsning, som samler rejsekort- og rejseplantilbuddet, vil medføre, at passagererne kan planlægge, booke og betale deres rejse et og samme sted,« skriver ministeren i en pressemeddelelse.

Ifølge ministeriets nye undersøgelse skal det fortsat være muligt at benytte rejsekortet i en periode på op til fem år, efter at det nye mobilbaserede system engang er færdigudviklet.

Fordi det nye system kræver en smartphone, vil det udelukke fem til ti procent af befolkningen. Disse borgere skal stadig have mulighed for at benytte rejsekortet, såfremt de måtte ønske dette, foreslår undersøgelsen.

Plastickortet spås ude om højest fire år

Undersøgelsen foreslår flere løsninger, der dog alle involverer et snarligt farvel til plastikkortet. Nu skal det nye selskab Rejsekort og Rejseplan finde ud af, hvilken løsning der er bedst.

»Jeg synes, det vil være en stor gevinst for passagererne at samle rejsekortet og rejseplanen i én app. Jeg ser derfor frem til at følge det videre arbejde hen imod en sådan app-løsning,« siger Benny Engelbrecht.

Formålet med undersøgelsen var at skitsere fremtidige scenarier for en ny digital mobiltjeneste. Den peger på tre udviklingsspor i forhold til, hvornår rejsekortet, som vi kender det i dag, er blevet afløst af en app. Det kan være en realitet i slutningen af 2021, i 2022 eller i 2024.

Selv i det senest fastlagte scenarie, vil rejsekortet af plastic på landsplan ikke nå at være i brug i ti år.