Rejse til terrorramt land – hvad siger min forsikring?

Står du klar med kufferten i hånden på vej til lufthavnen, men hører pludselig om terrorangreb på rejsedestinationen? Eller befinder du dig allerede et sted, hvor et angreb netop har fundet sted? Her kan du læse, hvordan din forsikring kan hjælpe dig med afbestilling eller hurtig hjemrejse.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: OSMAN ORSAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere forsikringsselskaber oplever en øget interesse fra kunder, som vil forsikre sig mod terror på ferien.
Men der gælder forskellige regler for, hvad din forsikring skal og kan tilbyde dig, hvis rejsedestinationen er ramt af terror.

Du skal dog allerførst være opmærksom på, at en rejseforsikring ikke er forpligtet til at dækker rejser til områder, som ifølge Udenrigsministeriet er usikre i forhold til bl.a. terror.

Hent Udenrigsministeriets rejse-app, så du kan være opdateret på nye sikkerheds-informationer om rejsedestinationer.

Nedenfor kan du læse, om og hvordan din forsikring kan hjælpe dig i netop din situation. Vi anbefaler dog, at du også tjekker med dit forsikringsselskab, der kan vælge at tilbyde ydelser, som de ikke er forpligtede til.

Du skal samtidig være opmærksom på, at der er stor forskel på, om din rejseforsikring er tilknyttet din indboforsikring eller dit MasterCard, der tilbyder gratis rejseforsikring.

Svarene i denne artikel er baseret på rettigheder i forhold til årsrejseforsikringer tilknyttet indboforsikringen. Har du en MasterCard-forsikring, skal du kontakte din bank for at høre nærmere. Det er nemlig ikke sikkert, at den type forsikring dækker i samme omfang som årsrejseforsikringer tilknyttet indboforsikringen.

»Jeg befinder mig i et land, der har været udsat for terrorangreb«:

Skal du evakueres, dækker din forsikring alle udgifter forbundet hermed, når myndighederne/Udenrigsministeriet opfordrer til det. Det gælder både transport, indlogering og mad. Evakueringen kan enten ske til en anden del af det land, du opholder dig i, eller helt hjem til Danmark. Risikoen vurderes af Udenrigsministeriet, og herudfra vurderes det, om den enkelte situation lægger op til, at du skal evakueres til en anden del af landet eller helt hjem til Danmark.

Der er dog eksempler på rejseforsikringer, der har tilbudt deres kunder at komme hjem, hvis de føler sig usikre på rejsedestinationen. Det er bl.a. set i forbindelse med terrorangrebene i Bruxelles og Paris.

Kontakt derfor din rejseforsikring, hvis du ønsker at komme helt hjem, selvom Udenrigsministeriet ikke har vurderet det nødvendigt. Vær blot opmærksom på, at din rejseforsikring ikke er forpligtet til at dække udgifterne, men kan vælge at tilbyde det som en ekstra service.

Tryg skriver onsdag på deres hjemmeside, at de tilbyder evakuering til deres kunder fra Istanbul, Tyrkiet, der har været udsat for terrorangreb sent tirsdag, og hjemrejse til Danmark. Derudover tilbyder de psykologisk krisehjælp.

»Jeg skal snart rejse til et land, der netop har været udsat for terrorangreb«:

Undersøg inden du tager af sted, hvad dine forsikringsmuligheder er. Tryg har i deres forsikring tilknyttet en ”utryghedsdækning”, der kan dække, hvis du befinder dig i et land, og ikke føler dig sikker. Den skal dog aktiveres af Tryg, men træder i kraft, hvis man befinder sig den del af landet, hvor der sker et terrorangreb.

Du kan desuden undersøge, om du har mulighed for at ombooke rejsen hos rejseselskab. Du kan også have købt en afbestillingsforsikring som et tilkøb til rejsen og et tilvalg til forsikringen.

Der er dog ikke et krav til forsikringsselskabet om refundering af rejsen, når du endnu ikke befinder dig i landet. Nogle afbestillingsforsikringer dækker afbestilling efter terrorangreb i det land, du skal til, mens andre ikke gør.

Fraråder Udenrigsministeriet landet som rejsedestination på udrejsetidspunktet, har du ikke ret til at komme hjem, hvis du alligevel tager af sted. Så betragtes det som om, at du er bekendt med risiciene ved udrejse.

Hvis Udenrigsministeriet ikke fraråder at rejse til landet, men du alligevel føler dig usikker ved ankomst, kan du undersøge, om din rejseforsikring vil dække hjemtransport. Det er tidligere set i forbindelse med utryghed pga. terrorangreb, men det er ikke en forpligtigelse, dit forsikringsselskab har.

Onsdag skriver Tryg på deres hjemmeside, at de dækker afbestilling af destinationer til Istanbul, Tyrkiet efter terrorangrebet torsdag. Det gælder også rejser med mellemlanding i Istanbul. Tilbuddet kræver dog, at man har tilkøbt afbestilling.

»Jeg overvejer at rejse til et land, der kan risikere at blive udsat for terrorangreb«:

Undersøg om rejsedestinationen står på listen over lande, som Udenrigsministeriet fraråder, at man rejser til. Hvis det er tilfældet, dækker din forsikring ikke, hvis du alligevel tager af sted.

Står landet ikke på listen, skal du undersøge med dit forsikringsselskab, om de udelukkende dækker, hvis du skal evakueres, eller om de også dækker i tilfælde af utryghed før og under rejsen.

»Jeg befinder mig i et land, der endnu ikke er udsat for terrorangreb, men hvor risikoen er eskaleret, og jeg overvejer at tage hjem«:

Din forsikring er ikke forpligtet til at hjælpe, hvis landet ikke er kommet på listen fra Udenrigsministeriet over lande, der fraråder indrejse til.  Men hvis der er tilstrækkeligt usikkerhed, kan forsikringsselskabet vælge at tilbyde at flyve dig hjem.

»Jeg er rejst til et land, hvor risikoen eskalerede lige før, jeg rejste. Jeg har fortrudt, at jeg tog af sted, og nu vil jeg gerne hjem«:

Hvis landet stod på Udenrigsministeriets liste over lande, de fraråder, at man tager til, dækker forsikringen ikke. Hvis det ikke er tilfældet, kan du være heldig, at din forsikring vælger at tilbyde hjemrejse pga. utryghed efter en alvorlig hændelse.

Kilde: Forsikring og Pension