Regntiden er vores egen skyld

Og drivhuseffekten vil give endnu mere nedbør fremover, fastslår eksperter.

Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Det regner, regner, regner i disse uger. Tunge vedvarende regnskyer over Danmark har fra midten af juni givet mere end dobbelt så meget nedbør, som vi er vant til herhjemme. Nogle steder meget mere.

Og så er vi endda sluppet heldigt i forhold til briterne. Store dele af britiske Gloucestershire er under vand efter voldsomme regnskyl. I tusindvis af huse er stuerne oversvømmet af vand, og 350.000 mangler rent drikkevand.

Og netop som briterne prøver at få hjælpearbejdet på skinner, kommer et forskerhold fra USA, Canada og Storbritannien med en deprimerende besked: Det er vores egen skyld, at det regner mere nu end for 80 år siden, og drivhuseffekten vil give endnu mere regn i fremtiden, skriver Politiken.

»Det er første gang, at vi har et resultat, der peger direkte på, at den stigende nedbør gennem det 20. århundrede til dels skyldes den menneskelige udledning af drivhusgasser«, siger seniorforsker ved Danmarks Klimacenter Jens Hesselbjerg.

Han er førsteforfatter på kapitlet om regionale klimaændringer i FN's kKlimapanels rapport om årsagerne til den globale opvarmning fra starten af året.

Forskningsresultaterne offentliggøres i denne uge i tidsskriftet Nature. Regnmålinger har tidligere slået fast, at mængden af nedbør er steget på vore breddegrader gennem det 20. århundrede.

Herhjemme er det steget med cirka 15 pct. fra 650 mm til 750 mm nedbør om året i snit, men det svinger meget fra sted til sted.

I gennemsnit er mængden af nedbør på vores breddegrader - i undersøgelsen defineret som et bredt bånd dækkende breddegraderne 40 til 70 Nord - steget med 62 mm på hundrede år. Størstedelen - 50 til 85 procent - af den ekstra nedbør skyldes menneskers udledning af drivhusgasser, vurderer forskerne bag undersøgelsen.

Kilde: Politiken