Regningen for nordsjællandsk supersygehus vokser igen

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Regningen for nordsjællandsk sygehus vokser igen Fold sammen
Læs mere
Foto: Herzog & de Meuron/Vilhelm Lauritzen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik.

Vi har scannet nyhedsbilledet for dig, så du kan være godt klædt på til denne solrige afslutning på ugen, hvor temperaturen flere steder i landet kan snige sig over de 25 grader.

Her i overblikket kan du blandt andet læse om, hvorfor arbejdet med et nyt supersygehus i Nordsjælland er udfordret økonomisk, og hvordan det er endt med et muligt fiskeforbud i Københavns havn.

Vi lægger dog ud med at zoome ind på vaccinestrategien, der blev lanceret onsdag.

Rigtig god fornøjelse.

Syge ældre presser på for hurtigt stik

Det kan ikke gå hurtigt nok. I hvert fald ikke, hvis man spørger en række patienter.

De første, som frygter at blive syge af coronavirussen, begynder at opsøge de praktiserende læger i et forsøg på at få en coronavaccination med det samme.

Det skriver Berlingske i dag.

I onsdags lancerede regeringen og sundhedsmyndighederne en ny strategi, hvor alle over 50 tilbydes en boostervaccine til efteråret for at dæmme op for et stigende smittetryk.

Men det gør nogle utålmodige – også en patientorganisation presser på:

»Vi opfordrer til, at sundhedsmyndighederne, herunder især de praktiserende læger, ikke denne gang glemmer de mest sårbare plejehjemsbeboere.«

»Plejehjemsbeboere, der er udsatte og sårbare, skal allerede nu kunne tilbydes et stik,« siger Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, til Berlingske.

Du kan læse hele artiklen her.

Ruslands ambassadør opfordrer Danmark til at reagere

Danmark bør reagere på en opstået strid mellem Rusland og Litauen, når EU-landene holder topmøde de kommende dage.

Sådan lyder det fra Ruslands ambassadør her i landet, Vladimir Barbin, i et debatindlæg i Politiken.

Ambassadøren reagerer på en ophedet konflikt, der er opstået mellem Rusland og Litauen, der er medlem af både EU og NATO.

Striden er startet, efter at Litauen begyndte at følge en række EU-sanktioner og standse tog, der transporterer varer fra Rusland til den russiske enklave Kaliningrad.

»Man får indtryk af, at EU og Litauen ikke er klar over situationens alvor og de mulige konsekvenser,« skriver ambassadøren.

Ifølge ham situationen med til at eskalere internationale spændinger, der kan sprede sig til Østersøområdet.

Danmark har gentagne gange erklæret sin interesse i at bevare stabiliteten i Østersøen, påpeger ambassadøren.

Du kan læse hele debatindlægget her og Solveig Grams artikel om spændingerne her.

Engell forudser »kannibalernes fest« i blå blok

Kan det nye parti Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg, tidligere udlændingeminister og Venstre-politiker, i front bringe blå blok tættere på magten ved at trække vælgere hen over midten?

Det spørgsmål forholder to politiske kommentatorer sig til i dagens Berlingske.

Hun kan »sikkert flytte nogle«, vurderer Noa Redington, der er politiske kommentator for Politiken, mens kommentator Hans Engell er skeptisk.

»Det her svækker de blå, det styrker dem ikke. Der tegner sig et billede af en blok, som er meget splittet,« siger han.

Kommentatoren forudser en forestående valgkamp mellem partierne i blå blok som »kannibalernes fest«.

Du kan læse hele artiklen her.

Fiskeforbud i København er droppet

Et muligt forbud mod at fiske torsk i Københavns havn er droppet. Det fremgår af en bekendtgørelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Det skriver KøbenhavnLIV.

Det betyder dog ikke, at alt er fryd og gammen på torskefronten.

Der er nemlig stadig et alt for højt indhold af kviksølv i fiskene, og derfor bliver det fra 1. juli forbudt at tage dem med hjem. Det er, fordi de er for giftige til, at man bør spise dem.

Danmarks Sportsfiskerforbund er delvis tilfreds med udfaldet.

»Vi er glade for, at det ikke endte med et forbud, for det ville medføre en total nedlukning af lystfiskeriet i Københavns havn,« siger formand Andreas Findling-Rottem til KøbenhavnLIV.

Invasion antænder atomdebat i Tyskland

Krigen i Ukraine har sat gang i en heftig debat i Tyskland, hvor atomkraft nu igen er et brandvarmt tema.

Her er den tidligere kansler Angela Merkels partifæller parate til at udviske et af de mest markante aftryk fra hendes 16 år ved magten.

Det skriver Berlingske i dag.

Debatten er startet, fordi invasionen har taget hårdt på tyskerne, der har gjort sig afhængige af russisk gas.

I det tidligere konservative CDU/CSU-regeringsparti er man derfor som nuværende opposition parat til at gøre op med de konservatives egen beslutning om at afvikle atomkraften.

Det kan du læse mere om ved at klikke her.

Nordsjællandsk supersygehus bliver dyrere

Region Hovedstaden må igen bede om flere penge til byggeriet af Nyt Hospital Nordsjælland, efter at store prishop på byggematerialer har sat projektets økonomi under yderligere pres.

Det skriver Licitationen.

Det er ikke første gang, at der bliver spurgt om flere midler – det er faktisk sket flere gange. Senest godkendte Regionsrådet i Region Hovedstaden i maj en tillægsbevilling, hvis omfang er hemmeligholdt af hensyn til kontraktforhandlingerne med entreprenørerne på projektet.

Ifølge regionens seneste kvartalsrapport for byggeprojektet er der dog brug for endnu flere penge.

»På trods af den godkendte tillægsbevilling er administrationen dog fortsat bekymret for den endelige opgørelse af omkostningerne til byggeriet da mankoen fortsat er forbundet med store usikkerheder omkring markedet, kapacitetsknaphed i byggebranchen og afsmittende konsekvenser af krigen i Ukraine,« hedder det i rapporten ifølge fagbladet.

Du kan læse hele artiklen ved at klikke her.

Det sker også i dag:

Copenhagen Jazz Festival går i gang: I dag starter ti dage med Copenhagen Jazz Festival, som varer indtil 10. juli. Det er den 42. udgave af festivalen, som byder på koncerter mange forskellige steder i byen og i mange forskellige jazzformer.

Skolernes sommerferie begynder: I dag holder de fleste af landets folkeskoler skoleårets sidste skoledag, og når klokken ringer ud, er det sommerferie. Næste skoleår starter for de fleste skolers vedkommende mandag den 8. august.

Fredagsrock: Det er fredag, og traditionen tro er der fredagsrock i Tivoli. I dag er det den verdenskendte amerikanske rapper 50 cent, der optræder på plænen.

Rigtig god dag derude.