Regionsformand stopper for nye indiske eventyr

Region Midtjylland har rekrutteret sin sidste læge fra Indien. Det siger regionsformand Bent Hansen, som angriber regionens overlæger for at mobbe de indiske kollegaer.

Det er slut med at hente indiske speciallæger til Region Midtjylland, siger regionsformand Bent Hansen. »Jeg kan sagtens tage kritikken mod os politikere, men kritikken er i høj grad gået på de indiske lægers faglighed. Derfor vil jeg på ingen måde anbefale andre at importere indiske læger herop,« lyder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Martin Stampe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Formand Bent Hansen (S) fra Region Midtjylland sætter nu en stopper for yderligere projekter med indiske speciallæger. Han begrunder sin beslutning med, at de indiske læger i regionen bliver mobbet af deres danske kollegaer.

»Jeg synes, det er helt urimeligt, at de indiske læger skal se deres faglighed sat til skue af de danske overlæger. Vi kan ikke være bekendt at invitere dem herop og så kritisere dem på den måde,« siger Bent Hansen.

Berlingske Tidende har afsløret, at Region Midtjylland har betalt 538.000 kr. pr. indisk læge til et lille rejsebureau fra Næstved, som ikke tidligere har rekrutteret sundhedspersonale. Efterfølgende har det vist sig, at de såkaldte speciallæger i flere tilfælde ikke arbejder med deres specialer, fordi de ikke har en selvstændig autorisation til at udføre dette arbejde i Danmark.

Alligevel kalder Bent Hansen sit projekt til 16 mio. kr. for en succes, og han bakker helhjertet op om de embedsmænd, der har stået bag rekrutteringen. »Jeg fortryder det ikke. Lægerne er hamrende dygtige, men de bliver ikke anerkendt for deres faglighed af deres danske kollegaer. Derfor vil jeg ikke gøre det igen. Jeg kan sagtens tage kritikken mod os politikere, men kritikken er i høj grad gået på de indiske lægers faglighed. Derfor vil jeg på ingen måde anbefale andre at importere indiske læger herop,« siger han.

Overlæge afviser kritik

Formanden for overlægerne i Region Midtjylland, Lars Bolvig Hansen, mener, at Bent Hansen desperat leder efter en syndebuk for sit kuldsejlede projekt.

»Jeg kan overhovedet ikke genkende hans kritik. De indiske læger er kede af at embedsmændene i regionen har lovet dem høj løn, lav skat og arbejde som speciallæger lige med det samme. Inderne har på intet tidspunkt klaget over deres danske kollegaer, for vi tager os meget godt af dem. Vi ved jo godt, at det ikke er deres skyld,« siger Lars Bolvig Hansen.

Han er personlig ven med en af dem, som han kalder et varmt menneske og en dygtig læge.

»Men det ændrer ikke ved Sundhedsstyrelsens regler, som siger, at de skal arbejde under supervision. Det lyder nærmest, som om Bent Hansen vil dække over noget andet,« siger Lars Bolvig Hansen.

Politiker undrer sig

At regionsformanden har vendt på en tallerken vækker også undren i Regionsrådet.

»Nu handler Bent Hansen da helt i panik. Han har hidtil sagt, at dette projekt er en succes. Nu lukker han pludselig ned for yderligere projekter med indiske læger, fordi to overlæger udtaler sig kritisk i Berlingske Tidende,« siger regionsrådsmedlem Poul Müller (K), som mener, at regionsformandens argumentation er usammenhængende.

»Hvordan kan han pludselig reagere så kraftigt på overlægernes kritik, når han samtidig siger, at han hele tiden har kendt kritikken og ikke mener, at den er relevant. Overlægerne leverer jo præcis de oplysninger, som regionens politikere ikke fik, da vi i sin tid skulle godkende projektet. Nu lukker han ned på baggrund af den viden, vi andre ikke har kunnet få. Det er ren panik,« siger Poul Müller.