Regionsformand: Husk lige pengene

Sundhedsministerens kræftplan koster penge, personale og udstyr, og de skal følge med, siger formanden for Danske Regioner.

Der skal følge penge med sundhedsministerens kræftplan, så patienterne ikke bliver skuffede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) skal være meget konkret, når han i dag løfter sløret for en tredje kræftplan.

Det mener formanden for Danske Regioner (S), Bent Hansen, der har det overordnede politiske ansvar for de sygehuse, som skal føre en kommende plan ud i livet.

"Ministeren skal være præcis, når han fortæller offentligheden, hvilke elementer, der skal indgå i en kommende kræftplan. Det er vigtigt, at han ikke stiller patienterne noget i udsigt, der alligevel aldrig bliver til noget," siger Bent Hansen.

Han er umiddelbart godt tilfreds med, at en ny plan kommer til at fokusere på, hvordan lægerne tidligere end i dag kan opfange kræftsygdomme.

Penge, personale og udstyr
"Det giver øget overlevelse og bedre livskvalitet, hvis vi kan opdage kræftsygdomme tidligere. Men det er klart, at det også kommer til at koste penge, personale og udstyr. Og for tiden har vi svært ved at skaffe personale," siger Bent Hansen.

Baggrunden er, at sundhedsministeren i dag lægger op til, at en ny kræftplan bl.a. får fokus på tidlig opsporing af kræft. I dag tilbydes kvinder screening for brystkræft, men derudover køres der forsøg med screening for tarmkræft og lungekræft. Og ministeren bebuder, at screening på andre områder end brystkræft kan komme på tale, hvis det er fagligt relevant.

Hjælpe, ikke skræmme
Bent Hansen understreger, at nye screeningsområder står og falder med, om metoderne er gode og sikre, så de hjælper flere patienter, end de skræmmer.

"Hvis ikke lægerne meget sikkert kan udpege dem, der har kræft i et tidligt stadie, risikerer vi at gøre en hel masse mennesker unødigt skræmte. Derfor skal metoden være fagligt optimal, før vi sætter nye screeningsprogrammer i gang," siger Bent Hansen.