Regionsformand: Besparelser løser ikke udfordringer

Formanden for Region Hovedstaden glæder sig over, at man har nedbragt udgifterne til sygehusvæsnet herhjemme. Men der er stadig udfordringer, mener hun.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske sundhedsvæsen har haft held til at gennemføre omfattende besparelser. Ifølge Politiken har man i sundhedsvæsnet mellem 2009 og 2010 sparet, hvad der svarer til omkring syv milliarder kroner - eller fra 11,5 til 11,1 procent af bruttonationalproduktet.

I Region Hovedstaden er det især sammenlægninger og lukninger af hospitaler, der har givet besparelser, lyder det fra regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S).

- Vi har virkelig centraliseret og lavet stordriftsfordele i Region Hovedstaden i de sidste år og lukket hospitaler. Vi er gået efter at lægge ting sammen, fordi vi ville kunne få en bedre kvalitet ud af det, siger hun.

Svært for ældre

På Rigshospitalet har man ifølge Politiken gode erfaringer med, at patienter for eksempel er indlagt i kortere tid for hurtigt at rykke videre til genoptræning.

Men selv om formanden glæder sig over besparelserne, har det også negative konsekvenser for nogle patientgrupper, lyder det.

- Mange ældre medicinske patienter har lidt svært ved at holde styr på det hele, hvis de skal mellem tre forskellige hospitaler. Det kan også være hårdt for nogle kræftpatienter, for hvis de skal for mange steder hen, kan der nemt komme problemer med journalrod, siger Vibeke Storm Rasmussen.

- I samme øjeblik, du centraliserer, får du nogle problemer, du skal afhjælpe, siger hun.

Luft til nyt apparatur

Regionen har afsat 50 millioner kroner til samarbejde med kommunerne om de svageste patienter, så der for eksempel er fokus på ældre med knoglebrud, der bliver sendt tidligere hjem fra hospitalet end førhen.

- Det kan du jo ikke gøre, hvis de er mutters alene. Så du er nødt til at have noget opfølgning, siger formanden.

- Den meget voldsomme opadgående kurve er brudt, men det betyder ikke, at vi har løst de udfordringer, vi står med. At holde udgifterne nede og få det maksimale ud af den økonomi, man overhovedet har til rådighed, kræver også, at der er noget luft til at bygge om og købe nyt apparatur, siger Vibeke Storm Rasmussen.