Regionerne er S-kerneland, men kommer under hårdt pres

Fire af fem regioner har nu en socialdemokratisk formand, ligesom også formanden for Danske Regioner forbliver socialdemokrat. Alle kommer dog til at kæmpe med problemsager og skepsis blandt medarbejdere og i Folketinget.

Fire af fem regioner ledes nu af en S-formand, og formanden for Danske Regioner bliver også en socialdemokrat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

De blev skabt under en Venstre-regering og med den nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, som drivende kraft. Alligevel er og bliver regionerne socialdemokratisk kerneland, og partiet sidder da også tungt på driften af landets sundhedsvæsen.

Dette blev understreget i forbindelse med regionsvalget, som magede sig sådan, at Socialdemokratiet i regionerne nu sidder på fire af i alt fem formandsposter – én mere end i den forudgående periode – og også kommer til at stå i spidsen for Danske Regioner.

Kun Stephanie Lose i Region Syddanmark formåede at sikre Venstre en formandspost, mens Venstre tabte posten i Region Sjælland, hvor folketingsmedlem Jacob Jensen ikke kunne løfte arven efter Jens Stenbæk, som har forladt politik.

I Region Sjælland skal socialdemokraten Heino Knudsen, som stillede op for første gang efter en byrådskarriere på Lolland, nu kæmpe med regionens helt store udfordringer: At få flere læger til at udfylde de mange ledige stillinger på og i regionens hospitaler og lægepraksisser samt få nedbragt en meget høj hjertedødelighed.

Bemærkelsesværdigt er det også, at Socialdemokratiets nye topfigur i Region Midtjylland, Anders Kühnau, kun fik en yderst beskeden tilbagegang og dermed kan tage relativt ubesværet over efter den mangeårige »regionskonge«, Bent Hansen, som er gået på pension.

I de to øvrige regioner står der også S på den øverste politiske ledelse. Både Sophie Hæstorp Andersen i Region Hovedstaden og Ulla Astman i Region Nordjylland holdt skansen og gik endda frem.

Dermed kommer de stærkt ind i formandsopgøret i Danske Regioner, hvor begge har meldt sig som kandidater til at afløse Bent Hansen.

Hér står det nu klart, at Venstres kandidat, Stephanie Lose, er ude af billedet efter det ringe resultat for partiet på landsplan.

Hvem af de to socialdemokrater, der bliver formand, er endnu uafklaret. Formelt udpeges formanden først på et konstituerende bestyrelsesmøde i Danske Regioner, der afholdes i umiddelbar forlængelse af Danske Regioners generalforsamling 22. marts.

Dog indgås der formentlig en aftale en af de nærmeste dage, og hvor Ulla Astman tidligere har fremstået som favorit, står det formentligt mere lige med den fremgang, Sophie Hæstorp Andersen har haft i Region Hovedstaden.

Under alle omstændigheder kommer den nye formand til at skulle kæmpe hårdt for at lokke flere penge ud af regeringen til at drive et hårdt presset sundhedsvæsen, der tilmed kæmper med højlydt utilfredse medarbejdere.

Det hjælper, at kravet om en årlig effektivisering på to procent nu er fortid, men der er stadig rigeligt at tage fat på, når det handler om at skabe bedre relationer til medarbejderne, der synes, at de må løbe stærkere og stærkere og hele tiden udsættes for nye tiltag.

Op til valget har det også været på dagsordenen, at regionerne er et letvægterorgan, hvor fritidspolitikere har svært ved at matche de stærke embedsmænd.

Valgdeltagelsen var også denne gang nede omkring de 70 pct., og hele tiden ligger det og lurer, at et borgerligt flertal i Folketinget kunne finde på at kræve regionerne nedlagt.

Derfor bliver der mange fronter at kæmpe på for den nye formand for Danske Regioner.

Og hvorfor er det så i øvrigt lige, at regionerne er socialdemokratisk kerneland?

Forklaringen er efter alt at dømme, at partiet har nydt godt af den landspolitiske medvind, og at Venstre ikke har formået at stille med kandidater med den fornødne gennemslagskraft.

Påfaldende er det eksempelvis, at Socialdemokratiet gik markant tilbage i Region Syddanmark, hvor den tidligere SF-formand Villy Søvndal tiltrak et væld af stemmer. Hér kunne et »stort« navn altså godt trække stemmer fra S.

I Region Sjælland har S også tidligere siddet på formandsposten, og især den sydlige del af regionen har historisk altid været relativt rød.

På samme måde er København noget nær den rødeste by i Danmark, hvilket naturligvis har været en klar fordel for Sophie Hæstorp Andersen.

Venstres Martin Geertsen tabte således for anden gang klart til Socialdemokraterne, der ellers havde – og fortsat vil have – flere skandalesager at kæmpe med, blandt andet 1813-akuttelefonen og sundhedsplatformen.

Disse beslutninger har Venstre dog været involveret i, og derfor har Martin Geertsen ikke overbevisende kunnet fremstå som et tillokkende alternativ, men har tværtimod tabt yderligere terræn.

I regionerne er Venstre på udebane.