Regioner vil vide mere om patienterne

Danske Regioner vil indhente mere patientdata fra blandt andet kommuner og praktiserende læger. Det skal forbedre behandlingen og ske uden at kompromittere sikkerheden.

Giv os lidt mere indsigt i din sygejournal, så vil vores behandling af dig blive bedre.

Danske Regioner lægger i et nyt sundhedsudspil op til at få adgang til flere patienternes digitale sygemapper. Regionerne foreslår blandt andet, at data om sygdomsforløb fra landets kommunale sundhedstjenester og de praktiserende læger inddrages som en del af den mængde data, regionernes sundhedspersonale kan se.

»Vi mangler adgang til kvalitetsdata, så vi kan have fokus på et sammenhængende patientforløb. Vi har for eksempel mange kroniske patienter, der bliver behandlet på tværs af kommuner, hospitaler og praktiserende læger,« siger Jens Stenbæk (V), formand for Danske Regioners Sundhedsinnovationsudvalg.

Danske Regioner indsamler allerede i dag mange informationer om sygdomsforløb, som blandt andet bruges til forskning og mere effektiv behandling. Med den ekstra mængde data vil det yderligere forbedres, forklarer Jens Stenbæk.

»Jo mere data, jo bedre grundlag for at udvikle patientbehandlingen. Jeg har som patient en forventning om, at der er samlet så mange data sammen som muligt, så man, den dag jeg kommer ind med blåt blink, har bedst mulighed for at vide, hvad jeg fejler,« siger han.

Jens Stenbæk er klar over, at den ekstra dataindsamling også kan udløse bekymringer om, at oplysninger om sygdomsforløb kan misbruges eller vil blive lækket. Han understreger derfor, at regionerne lægger stor vægt på, at systemet i dag og i fremtiden er omgærdet af størst mulig sikkerhed.

»Vi tager sikkerheden meget alvorligt, og vi har som en del af sundhedsudspillet også foreslået 14 konkrete initiativer til, hvordan vi kan styrke sikkerheden for sundhedsdata,« siger Jens Stenbæk.

Når det kommer til borgernes egen adgang til deres patientjournaler, så ønsker Danske Regioner også, at eksempelvis prøveresultater vil ligge klar på Sunhed.dk, lige så snart, som beskeden tikker ind hos lægen. I dag tager det for eksempel tre uger, før svaret på en blodprøve dukker op i den digitale journal på internettet.

»Vi vil gerne have, at endnu flere gør brug af Sundhed.dk. Det kan man blandt andet gøre ved, at det er de aktuelle resultater, der ligger der. Det, håber vi, vil give borgerne endnu større appetit på selv at tjekke data, hvilket vil gøre patienten mere aktiv i behandlingen, da de på forhånd kender prøvesvaret og dermed vil møde mere forberedt op og indgå mere aktivt i behandlingen,« siger Jens Stenbæk.

Han ønsker også, at borgerne på Sundhed.dk fremover skal kunne se, hvem fra sundhedsvæsnet der har kigget i ens journal.

»Så kan man tjekke, at der ikke har været nogle, som ikke har en relevant eller lovlig adgang til sundhedsbasen, inde og se på ens personlige oplysninger,« siger Jens Stenbæk.