Regioner vil kulegrave operations-boom

Det er helt vildt, at antallet af operationer er steget så meget, siger formand for Danske Regioner Bent Hansen (S). Han erkender, at nogle takstsystemer kan have den indbyggede risiko, at der bliver opereret for meget. Lægerne må få ryddet op i egne rækker, mener V-ordfører.

Lægerne slår alarm over, at antallet af rygkirurgiske indgreb samt operationer, hvor folk med slidgigt får indsat kunstige knæ og hofter, er steget med ca. 50 pct. på fire år, uden at det har betydet faldende ventetider. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det går jo simpelthen ikke det hér. Advarselslamperne må blinke. Vi er nødt til at tage det alvorligt og handle.«

Dét er reaktionen fra formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), efter at flere læger nu kæder en betydelig stigning i antallet af flere ortopædkirurgiske operationer sammen med hensynet til de offentlige og private sygehuses økonomi, snarere end til patienternes helbred og vé og vel.

Lægerne slår alarm over, at antallet af rygkirurgiske indgreb samt operationer, hvor folk med slidgigt får indsat kunstige knæ og hofter, er steget med ca. 50 pct. på fire år, uden at det har betydet faldende ventetider. De konkluderer derfor, at sygehusene er begyndt at operere »mindre udtalte sygdomstilfælde« for at opfylde de kvoter og skabe den aktivitet, som er afgørende for sygehusenes økonomi.

Det sker, selv om ny forskning viser, at der er betydelige risici forbundet med de pågældende indgreb, og at et vægttab kan være mere smertelindrende end et kunstigt knæ.

Kassestyret ordning
»Der er sendt det budskab ud, at det er et succeskriterium at blive opereret. Det er altså ikke i alle tilfælde rigtigt, og det er vi nødt til at gå op imod, for der er næppe tvivl om, at nogle af vores takstsystemer har den indbyggede risiko, at der kan blive opereret for meget. Det er helt vildt, at antallet af indgreb er steget så meget. Hvis kritikken er rigtig, er det jo ikke en sundhedsmæssig anvendelse af vores ressourcer, men en kassestyret,« siger Bent Hansen.

Med afsæt i kritikken fra lægerne bebuder han nu en kulegravning af udviklingen og vil sætte Dansk Sundhedsinstitut eller andre til at analysere den nærmere.

I Folketinget er Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen, mindre tilbøjelig til at tro, at den voldsomme vækst i antallet af operationer hænger sammen med den øgede brug af økonomiske incitamenter, som der fra politisk hold er blevet introduceret gennem de seneste 10-15 år. Hun spiller derimod bolden tilbage til lægerne og anklager dem for at svigte deres ansvar, hvis de sætter hensynet til økonomi højere end hensynet til patienternes helbred.

»Få ryddet op i egne rækker«
»Lægerne må feje for egen dør. De skal ikke sidde og spekulere på økonomi; de skal hjælpe den enkelte patient optimalt. Det er det, de er sat til, og hvis der er nogen, der ikke gør det, må de se at få ryddet op i egne rækker,« siger hun.

En af de kritiske læger, overlæge Stig Sonne-Holm fra ortoædkirurgisk afdeling på Hvidovre Hospital, lægger heller ikke skjul på, at der også kan være grund til at rette det kritiske søgelys mod egne rækker.

»Det her er også en kritik af mig selv og andre læger. De økonomiske incitamenter kan inddirekte komme til at påvirke det lægelige skøn og få svage sjæle til at operere for mange. Men vi skal selvfølgelig også selv have blik for, at vi holder vores sti ren,« siger han.