Regioner vil bringe vacciner tættere på de unge. Men de unge tror ikke, det vil hjælpe: »Jeg har ikke lyst til at gøre det i nærheden af min klasse«

I forsøget på at få flere unge til at takke ja til vaccination vil to regioner nu sætte ind med mobile vaccinationscentre tæt på dem. Unge nævner dog helt andre årsager end geografi til, at mange ikke har fået vaccinen.

»Hvis man får bivirkninger, vil det være irriterende«, siger Ellen Riiber Søholm Andersen (15) om regionernes idé. Malou Akselbo Fardan (15) er enig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Region Sjælland og Region Hovedstaden vil snart etablere pop op-centre til vaccinationer. Målet er at gøre det lettere for især unge at få vaccinen, hvis de ønsker det.

Det sker, fordi begge regioner har fremvist tal, der viser, at kun omkring halvdelen af de unge i de to regioner har booket tider, selvom alle er indkaldt, og der er mange ledige tider til rådighed.

Det fik onsdag Region Sjælland til at melde ud, at de vil åbne omkring 30 pop op-centre ved uddannelsessteder rundt omkring i regionen, og torsdag fulgte Region Hovedstaden trop.

Men hvad siger de unge til ideen? Berlingske har været på Strøget i København for at undersøge, hvilke tanker unge gør sig om vaccination.

Tvivler på, ideen vil virke

»Hvis man får bivirkninger, vil det være irriterende«, siger Ellen Riiber Søholm Andersen (15) om regionernes idé. Malou Akselbo Fardan (15) er enig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Veninderne Malou Akselbo Fardan og Ellen Riiber Søholm Andersen på 15 år er ikke blevet vaccineret endnu, men har begge bestilt tid.

»Det er rart at kunne gøre en masse ting uden at skulle testes hele tiden,« siger Malou Akselbo Farlan.

»Og så føler jeg også lidt, man hjælper en del af samfundet, så man gør noget for andre,« supplerer Ellen Riiber Søholm Andersen.

Både Ellen og Malou kender flere i deres vennekredse, der ikke er blevet vaccineret endnu. De fleste fordi de ikke har fået det gjort endnu, og enkelte fordi deres forældre ikke vil have det.

Ellen og Malou tror ikke, at regionernes tiltag om mulighed for at blive vaccineret på skoler vil gøre, at flere unge takker ja.

»Hvis man får bivirkninger, vil det være irriterende,« siger Ellen Riiber Søholm Andersen.

Det er Malou enig i.

»Nu ved jeg selv, at jeg ikke har det så godt med at få vacciner, så jeg tror ikke, jeg har lyst til at gøre det i nærheden af min klasse,« siger hun.

To forskellige valg

Elsa Vej Catalan (16) har fået vaccinen, mens Liva Sand (15) ikke endnu har taget den: »Jeg kommer nok til at tage den på et tidspunkt, men det kommer til at kræve, jeg lige tager mig sammen, for jeg har ikke rigtig lyst.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Liva Sand på 15 år ønsker ikke at blive vaccineret. Begge hendes forældre har fået vaccinen, men på grund af frygt for eventuelt efterfølgende bivirkninger har Liva truffet et andet valg.

»Jeg kommer nok til at tage den på et tidspunkt, men det kommer til at kræve, at jeg lige tager mig sammen, for jeg har ikke rigtig lyst,« siger hun om beslutningen.

Elsa Vej Catalan på 16 år har valgt at tage vaccinen, både af praktiske årsager og på grund af tryghed.

»Det har gjort livet nemmere, at man ikke skal tage test hele tiden. Og så er det fedt, at vi er sikret mod farerne ved corona,« siger hun.

Liva Sand føler ikke, at det giver hende store ulemper ikke at være vaccineret, men hun er mere forsigtig med hensyn til sygdommen.

»Jeg er mere opmærksom på corona, fordi jeg ikke er vaccineret,« forklarer hun.

Liva kender to i hendes egen aldersgruppe, der ligesom hende ikke er blevet vaccineret på grund af tvivlen om, hvorvidt de kan få bivirkninger.

Heunicke beder forældre om hjælp

Den lave tilslutning til vaccinerne blandt unge fik tirsdag sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at henvende sig direkte til forældre til børn mellem 12 og 15 år for at bede om deres hjælp.

Her opfordrede han i et opslag på Facebook forældrene til at overveje at lade deres børn vaccinere for at holde smittetallet nede, når skolerne åbner i næste uge.

Opfordringen kom blandt andet efter historier om, at en stor mængde unge ikke møder op til deres vaccinationstider, for eksempel fordi de sover over sig eller glemmer deres tid.