Regioner undersøger overmedicinering af kræftpatienter

Region Syddanmark og Region Midtjylland vil have uafhængige eksperter til at gennemgå behandlingen af de flere end 100 patienter, der er blevet overmedicineret med den celledræbende gift cabazitaxel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal ikke kunne rejses tvivl om, hvordan overmedicineringen med kemostoffet cabazitaxel har påvirket 104 kræftpatienter fra Aarhus, Odense og Vejle. Derfor tager Region Syddanmark og Region Midtjylland nu initiativ til en uvildig undersøgelse af patientforløbene.

»Vi tager denne sag meget alvorligt, og derfor er det også bydende nødvendigt, at der ikke kan efterlades nogen tvivl om objektiviteten i vores undersøgelser. Derfor har Region Syddanmark og Region Midtjylland i fællesskab valgt at få en eller flere internationale eksperter til at gennemgå patientforløbene,« udtaler sundhedsdirektør i Region Syddanmark, Jens Elkjær, i en skriftlig meddelelse.

For en måned siden bad sundhedsminister Nick Hækkerup (S) om en grundig redegørelse af forløbet, hvor 104 patienter fra sygehusene i Odense, Vejle og Aarhus ved en fejl er blevet overmedicineret med kemostoffet cabazitaxel. Flere har fået alvorlige bivirkninger, og tre kan være døde af medicinen i Aarhus.

I den forbindelse har ministeren også bedt regionerne om en fornyet gennemgang af patientforløbene i både Region Midtjylland og Region Syddanmark.

»Det kan ofte være gavnligt at få friske øjne på en sag. De (de uafhængige eksperter, red.) kan måske se noget andet, end vi kan, og derfor er en ekstern gennemgang det helt rigtige værktøj,« siger Ole Thomsen, sundhedsdirektør i Region Midtjylland.

BT har tidligere beskrevet, hvordan sygehusene i op til halvandet år overså klare advarsler om overmedicineringen, og hvordan sygehusdirektøren på Odense Universitetshospital foreslog direktøren på sygehuset i Vejle, at hele sagen skulle holdes hemmelig for de dødssyge patienter. Siden er det kommet frem, at endnu flere patienter er blevet overmedicineret i Odense, men det havde lægerne ikke fortalt.