Regioner lukker testcentre på stribe

Stadig færre gør brug af mulighederne for at blive testet. Antallet af hurtigtest er nået ned under 150.000 om dagen, og nu skrues der for alvor ned for den testaktivitet, som koster samfundet en formue.

Det tynder ud i køerne til covid-19-rest. Kapaciteten til hurtigtest styres af en femtrinsmodel, hvor vi i øjeblikket befinder os på trin tre. Hvis testaktiviteten når under 100.000 daglige antigentest syv dage i streg, kan trin fire iværksættes. Her reduceres kapaciteten fra 300.000 til 200.000 daglige hurtigtest, også kaldet antigentest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et meget synligt udtryk for coronaepidemiens hærgen, som tvang millioner til at få en pind i næsen, begynder så småt at blegne.

Danskernes vilje til og behov for at lade sig teste styrtdykker, og derfor skæres der nu kraftigt i antallet af teststeder rundt om i landet.

Region Sjælland og Region Nordjylland oplyser, at de i løbet af de kommende uger går i gang med at lukke adskillige hurtigtestcentre. Også i Region Hovedstaden er der fokus på, hvornår det kan blive relevant at lukke testcentre.

»Der er stadig en del, som mangler vaccinationer og coronas, og derfor skal hurtigtest stadig være let tilgængelige. Når alle er blevet tilbudt vaccinationer, hvilket er lige om lidt, skal vi selvfølgelig have nedlagt teststeder af respekt for skatteydernes penge,« siger formanden for sundhedsudvalget i regionen, Christoffer Buster Reinhardt (K).

Region Sjælland lukker i begyndelsen af august i alt 16 hurtigteststeder, som er fordelt over i alt ti kommuner, mens fire centre vil få kortere åbningstider. I Region Nordjylland lukker fire hurtigteststeder 2. august, mens 27 centre får kortere åbningstider.

Nedskaleringen kommer, efter at regionerne og de centrale sundhedsmyndigheder har konstateret et væsentligt fald i antallet af især hurtigtest i takt med, at stadig flere bliver vaccineret.

»Her i Nordjylland betyder det, at vi lukker en del dage på teststeder, hvor behovet er mindst, og hvor der ikke længere foretages særlig mange podninger. Der vil som udgangspunkt stadig højst være 20 kilometer til nærmeste teststed,« siger fungerende regionsrådsformand Lone Sondrup (V) i en pressemeddelelse.

I første omgang er det kun antallet af hurtigtest, der reduceres, idet pcr-test vurderes at være et vigtigt og mere effektivt værktøj i indsatsen mod deltavarianten, som er den dominerende trussel i øjeblikket.

Nedskaleringen af testaktiviteten kommer, efter at den nye Styrelse for Forsyningssikkerhed i mandags valgte at nedjustere kapaciteten af hurtigtest fra 400.000 til 300.000 daglige test, mens pcr-testkapaciteten fastholdes på 170.000.

Det skete, efter at der syv dage i streg var blevet udført under 200.000 hurtigtest om dagen. I uge 28 blev der således i gennemsnit foretaget 146.000 hurtigtest og 81.000 pcr-test om dagen.

»Ugentlige vatpinde i næse og hals er fortid for rigtig mange, men vi skal fortsat sikre gode testmuligheder for dem, som stadig har brug for en test til coronapasset,« siger direktør i styrelsen Lisbet Zilmer-Johns, der opfordrer borgere til om muligt at benytte pcr-test.

»De er mere sikre og kan finde de mere smitsomme varianter,« siger hun.

Neddroslingen vil også kunne mærkes på statskassen. Der er således enorme udgifter forbundet med den omfattende testaktivitet.

Ifølge et skøn fra Justitsministeriet løber testene op i to milliarder kroner om måneden – og det er endda uden, at pcr-test i sundhedssporet og test i uddannelsessektoren er medregnet – omend udgiften til de private leverandører også afhænger af, hvor mange test der udføres.