Regionale forskelle på vores vaner og forbrug

Der er forskel på, hvordan en nordjyde og en sjællænder fordeler sine penge, og tallene sladrer om, hvordan vi kan lide at holde ferie, og om vi har små børn eller teenagere.

Foto: Richard Sylvestersen

En husstand i hovedstadsregionen bruger flere penge på frugt og grønt end husstande i resten af landet, men de er samtidig mest slikglade. Det er husstande i Region Midtjylland, der lægger det største beløb til kaffe, mens beboere i Region Nordjylland bruger mindst på den post.

Man kan uddrage mange underholdende tendenser fra, hvordan husstandene i de fem danske regioner bruger deres penge, men tallene kan bruges til mere end det.

Hvis posten til elektricitet i én region er højere end i de andre, kan det nemlig sige noget om antallet af teenagere i husstandene eller fyringsformen. Det fortæller Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea og har gennemført flere undersøgelser om økonomisk adfærd.

»I Region Sjælland bruger husstandene noget mere på el end resten af landet. Enten er elpriserne højere, måske har de flere gamle hårde hvidevarer, eller så fyrer husstandene anderledes. Hvis de for eksempel har oliefyr, koster det strøm at have det kørende,« siger hun og tilføjer, at beboerne i Region Sjælland er blandt de ældste i Danmark og derfor kan have flere store børn:

»Noget af det, der virkelig suger el, er teenagere. De kan høre radio, være på nettet med flere computere, se TV og have lys i hele hytten, selv om de er alene, og det kan godt vise sig på elregningen.«

En gennemsnitlig familie i Region Hovedstaden bruger 18 procent flere penge om året end en familie i Region Syddanmark, og ifølge Ann Lehmann Erichsen er hovedårsagen, at der er flere husstande med store indkomster i hovedstaden.

Det er samtidig familierne i hovedstadsområdet, der bruger flest penge på deres bolig, og de bruger også mere end fem gange så mange penge som nordjyder på flybilletter. Til gengæld bruger de mindre end halvt så meget på biler, som nordjyderne gør. Og netop bilen smitter af på den måde, vi holder ferie på, fortæller Ann Lehmann Erichsen.

»I Nordjylland har de fleste en bil, og så kan de lige så godt køre på ferie i den. I hovedstaden er husstandene tæt på en lufthavn, og der er flere mennesker med god indkomst og uddannelse, som typisk planlægger rejser selv og bestiller fly og hotel for sig. Hvis nordjyder ikke tager på bilferie, køber de oftere pakkerejser, og de tæller ikke med som flyrejser.«