Region vil kradse flere penge ind fra syge udlændinge

Region Hovedstaden samler nu hospitalernes regnskabs-ekspertise ét sted. Det sker for at løfte indsatsen for at få betaling for behandling af udenlandske patienter. Udgiften var sidste år på næsten 200 mio. kr.

Region Hovedstaden samler nu hospitalernes regnskabs-ekspertise ét sted. Det sker for at løfte indsatsen for at få betaling for behandling af udenlandske patienter.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere turister og andre udlændinge, der bliver syge under deres besøg i Danmark, kommer nu til at betale for det, hvis de får brug for behandling på hospitaler i hovedstadsområdet.

Region Hovedstaden opruster nu deres indsats for mere optimalt at bruge de muligheder, der er for at kradse penge ind fra de udenlandske patienters hjemlande og eventuelle forsikringsordninger, oplyser regionen.

»Der ser ud til at være nogle penge hér, som vi i dag måske ikke får fat i. Det skal vi selvfølgelig gøre noget ved, så vi passer på pengene i vores fælles sundhedsvæsen,« siger gruppeformand Leila Lindén (S), som er medlem af forretningsudvalget.

Berlingske beskrev forleden, at danske hospitaler har store udgifter på at behandle udlændinge fra EU-lande og andre lande, f.eks. USA og Kina. Alene i Region Hovedstaden var der udgifter til en værdi af 194 mio. kr. i 2016, viste en opgørelse.

Samtidig viste andre tal, at udenlandske hospitaler var langt bedre til at få penge for behandling af syge danskere, end Danmark er til at få betaling for syge udlændinge.

En opgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed viste således, at Danmark sidste år afregnede i alt 314 mio. kr. til andre europæiske lande for sundheds- og plejeydelser til syge danskere, mens vi blot havde indtægter på godt 40 mio. kr. for behandling af patienter fra andre EU lande i det hjemlige sundhedsvæsen.

Derfor tager Region Hovedstaden nu skridt til at sammenlægge hospitalernes regnskabsafdelinger, så man samler ekspertisen ét sted, og der kan ske hurtigst mulig opkrævning ud fra lægefaglige vurderinger.

Om et par uger åbner den nye enhed, og det er forventningen, at det bl.a. vil løfte området omkring tilbagebetaling for udenlandske patienter og give et større overblik, når man samler fagligheden ét sted.

Ifølge regionen vil det dog næppe være muligt at få dækket hele udgiften ved behandling af udenlandske patienter og borgere med udenlandsk eller ukendt bopæl. I en stor andel af tilfældene er der tale om akut behandling, som er gratis i Danmark, men man har mulighed for at sende regningen videre ved behandlinger af f.eks. kroniske lidelser.