Region Syddanmark på vej med whistleblower-ordning

Regionsrådet i Region Syddanmark har vedtaget en ny ordning, der tillader ansatte at rapportere om uregelmæssigheder. Det sker efter en stribe sager om embedsmisbrug i regionen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra 1. januar vil medarbejdere i Region Syddanmark kunne ringe eller skrive til en hotline, såfremt de har mistanke om, at der foregår noget i Region Syddanmark, der er i strid med loven.

Det har regionsrådet besluttet mandag, hvor de har besluttet at vedtage en såkaldt whistleblowerordning, hvor ansatte eksempelvis vil kunne anmelde mistanke om svindel foretaget af kollegaer.

Det bliver revisionsselskabet Deloitte, der vil drive en hjemmeside, hvor medarbejderne i regionen kan henvende sig telefonisk eller via nettet.

Beslutningen kommer efter, at en stribe sager om embedsmisbrug i regionen er kommet frem i offentlighedens lys. Mest nævneværdigt har der været sager om Carl Holst (V), der uretmæssigt fik medarbejdere til skrive taler, der ikke relaterede sig til regionsarbejdet, ligesom en ansat i regionen brugte nævneværdigt meget tid på at føre valgkamp for Carl Holst ved folketingsvalget i juni, hvilket er i strid med loven.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) erkender, at der er behov for et rum, hvor ansatte kan videregive informationer fortroligt.

»Jeg vil ikke lægge skjul på, at vi i regionsrådet har diskuteret, om en whistleblower-ordning er en god idé. Men omvendt må vi erkende, at ikke alle sager kan håndteres i de eksisterende systemer,« siger hun i en skriftlig kommentar og fortsætter:

»Whistleblower-ordningen sikrer, at der er mulighed for at få fokus på uregelmæssigheder i de situationer, hvor eksempelvis medarbejdere ikke er trygge ved at bruge de nuværende muligheder for at sætte fokus på en væsentlig problemstilling. Ordningen kan være med til at skabe tillid til, at forholdene i regionen er kendetegnet af ordentlighed og respekt for de offentlig midler, vi forvalter. Og hvis de ikke er det, så skal det frem i lyset,« siger hun.

Tilbage i 2012 var det også til diskussion, hvorvidt regionen skulle have en whistleblower-ordning, men der blev forslaget afslutningsvis forkastet.

Medarbejderne i regionen har tidligere i år slået fast, at de ikke mener, at ordningen er en god idé.