Region Sjælland opruster markant – gør klar til at vaccinere børn ned til fem år

Særlige børnestuer, bedre tid, specialuddannet personale og lægetilstedeværelse – flere tiltag skal gøre coronavaccination til en tryggere oplevelse for forældre og børn helt ned til fem år.

Niårige Yoav får sit første vaccinationsstik med Pfizer/BioNTech mandag i Tel Aviv, Israel. Landet er blandt de første, der vaccinerer børn mellem fem og 11 år mod coronavirus, men det samme kan snart blive en realitet i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jack Guez/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Region Sjælland forbereder man sig på snart at skulle vaccinere børn helt ned til fem år mod covid-19.

Med en række nye vaccinationscentre, som åbner i nærmeste fremtid, vil man være i stand til at vaccinere 55.000 personer om ugen. Det er en markant opskalering i forhold til den nuværende kapacitet på op til 35.000 ugentlige vaccinationer.

Det sker, fordi det forventes, at de nationale sundhedsmyndigheder snart vil anbefale vaccination af børn i aldersgruppen fem til 11 år – og fordi borgere, der allerede har modtaget første og andet stik, inviteres til det tredje såkaldte boosterstik.

På et pressemøde i fredags stod det klart, at coronavacciner meget muligt vil blive tilgængelige for børn fra femårsalderen i den nære fremtid.

Her advarede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, at virussen i høj grad spredes blandt skolebørn, der efter de nuværende regler ikke er gamle nok til at modtage vaccinen.

I forrige uge var der 1.328 smittetilfælde pr. 100.000 børn i aldersgruppen seks til 11 år. Det er mere end tre gange så mange som i den samlede befolkning.

Sundhedsmyndighederne venter lige nu på en afgørende anbefaling fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Den beslutning forventes tidligst at ligge klar i slutningen af denne uge, fortalte sundhedsministeren. Sideløbende er de danske sundhedsmyndigheder i gang med en national, faglig vurdering.

»Og hvis Sundhedsstyrelsen anbefaler den, og EMA godkender den, så har vi setuppet klar til en hurtig, sikker og tryg udrulning af det,« sagde Magnus Heunicke på pressemødet.

Lægetilstedeværelse og bedre tid skal give mere tryghed

I Region Sjælland vil man trække på de erfaringer, man har gjort sig med at vaccinere de 12- til 15-årige børn. Det oplyser Søren Wistisen Rasmussen, enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland og lægefaglig chef for blandt andet coronavaccination.

»Vi har i forvejen specielle børnespor og -stuer med eksempelvis plakater på væggene, som gør det lidt tryggere for et barn at være der,« siger han.

»Og så ved vi også godt, at vi ikke kan vaccinere børn med samme hastighed, som vi kan vaccinere voksne. Derfor har vi sat fire vaccinationer pr. bås pr. time for børnene i forhold til seks for ældre aldersgrupper.«

Derudover, fortæller enhedschefen, er det sundhedsfaglige personale uddannet med specielle børnekompetencer. Og så har regionen valgt at vaccinere børn under tilstedeværelse af en læge.

»Det har vi besluttet, fordi det giver lidt mere tryghed for både forældre og børn,« siger Søren Wistisen Rasmussen.

Når invitationen lander i e-boksen, skal man kunne komme til inden for en uge. Det er i hvert fald ambitionen.

»Vi har endnu ingen anelse om, hvor mange der vil lade deres børn vaccinere. Vi ved heller ikke, om man inviterer alle aldersgrupper på én gang, eller om man eksempelvis starter med de 10-årige og 11-årige,« siger enhedschefen.

Der vil ske en tilsvarende vaccinekapacitetsforøgelse i landets øvrige fire regioner.

Mandag blev de første stik med Pfizer/BioNTech-vaccinen givet til børn mellem fem og 11 år i Israel. Dermed er landet et af de første til at give så unge børn stikket.

Premierminister Naftali Bennett advarer om, at Israel lige nu oplever en »børnebølge« af coronasmitte. Blandt de seneste bekræftede tilfælde af sygdommen har halvdelen været hos børn under 11 år, skriver han på Facebook.