Region overså hundredvis af kvinders kræftundersøgelser

811 kvinder i Region Syddanmark er ved en fejl blevet indkaldt for sent til supplerende kræftundersøgelser.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

811 syddanske kvinder er ved en fejl blevet indkaldt for sent til en supplerende kræftundersøgelse. 138 af dem har efterfølgende fået konstateret brystkræft, oplyser Region Syddanmark.

For de kvinder, der har fået konstateret brystkræft, er den for sene indkaldelse på mellem 1 og 37 dage. De berørte kvinder bliver alle kontaktet, oplyser regionen.

Regionen forklarer, at den har fortolket lovgivningen forkert. Dermed har den ikke overholdt ventetidsgarantien, der er på 14 dage for undersøgelse af brystkræft, efter at der er opstået mistanke efter en mammografi.

I gennemsnit har kvinderne ventet 7,25 dage for længe.

Direktøren for Odense Universitetshospital, Kim Brixen, undskylder uforbeholdent over for de berørte kvinder og deres pårørende.

»Det her er en fejl, der ikke må ske. Særligt er vi kede af den usikkerhed, det giver hos de kvinder, der viste sig at have brystkræft, når vi nu op til to år efter må meddele, at vi desværre ikke fik indkaldt dem rettidigt til undersøgelse,« siger Kim Brixen i en pressemeddelelse.

Over for Ritzau understreger han, at forsinkelsen efter alt at dømme ikke har haft betydning for kvindernes chance for at blive helbredt.

»Det tror vi ikke. Og det bygger vi på, at eksperter har vurderet, at man har cirka 30 dage at løbe på,« siger Kim Brixen.

»Brystkræft er heldigvis en kræftform, der vokser relativt langsomt. Så det er ikke fra time til time, vi taler om. Men når det er sagt, skal tingene selvfølgelig køre efter reglerne.«

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, mener, det er komplet uforståeligt, hvordan fejlen kan ske. Han vil have sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om sagen.

»Vi ved, hvor vigtigt det er at komme hurtigt i gang med undersøgelser og behandling, hvis man skal øge chancerne for at overleve en kræftsygdom.«

»Derfor kan det selvsagt også få fatale konsekvenser, hvis man ikke reagerer hurtigt på en mistanke om kræft,« påpeger han.

I en skriftlig kommentar til Ritzau siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby:

»Det er utroligt vigtigt, at regionerne overholder den garanti for en hurtig undersøgelse af brystkræft, som vi har lovet kvinder, hvor der er en mistanke om kræft.«

Ministeren mener, at Region Syddanmark har sat kvinderne i en »utryg situation«.

»Sundhedsstyrelsen vil også sætte overholdelse af ventetidsgarantien på dagsordenen på det næste møde i den særlige Task Force for Patientforløb på Kræft- og hjerteområdet,« oplyser Ellen Trane Nørby.

Kræftens Bekæmpelse betegner det som »en beklagelig fejl, der ikke må ske«.

»Men Region Syddanmark har gjort det rigtige ved hurtigst muligt at rette op på fejlen og kontakte de berørte kvinder,« siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Kim Brixen forklarer, at fejlen kan være opstået, fordi ændrede regler har skullet vandre fra Sundhedsstyrelsen til regionen og videre til afdelingerne på sygehusene.

»Et eller andet sted i den kæde er der sket en misforståelse. Nu har vi brugt de fleste kræfter på at få informeret kvinderne,« siger han.

»Så må vi have det administrative system tjekket efter, så vi kan være sikre på, at de beskeder, der kommer fra Sundhedsstyrelsen bliver efterlevet til punkt og prikke.«

/ritzau/

Senest opdateret kl. 18.02 med kommentar fra sundhedsministeren.