Region ønsker brugerbetaling på hospitaler

Politikere i Region Midtjylland vil forsøge sig med brugerbetaling på offentlige sygehuse. Bruddet med princippet om gratis adgang til offentlige hospitaler, skal komme par i kunstig befrugtning til gode.

Politikere i Region Midtjylland har sendt et brev til folketingspolitikerne, hvor de beder om lov til at forsøge sig med brugerbetaling på regionens fertilitetsklinikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helene Bagger / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Region Midtjylland oplever hospitalerne ofte at måtte afvise par, der gerne vil have hjælp til barn nummer to gennem kunstig befrugtning.

Den situation vil regionspolitikere nu have lavet om på.

Det skal ske ved, at det nu skal blive muligt for parrene at betale sig fra den anden fertilitetsbehandling på de offentlige sygehuse.

Forsøget vil betyde et brud med princippet om offentlig adgang til offentlige sygehuse. I et brev til folketingspolitikerne har regionen nu spurgt om lov til at føre deres ide ud i livet.

- Vi vil ligestille par til kunstig befrugtning, så alle mod betaling kan få udført behandling til andet barn på hospitalerne, uanset om de har overskydende æg fra første behandling, siger regionsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S), til dagensmedicin.dk.

Efterspørgsel fra over 500 par
Forslaget retter sig mere præcist mod par, der i forbindelse med første graviditet har brugt alle de æg, der er blevet udtaget og nedfrosset.

Som loven på området ser ud nu har det offentlige sundhedsvæsen kun pligt til at tilbyde første behandling. Men efterspørgslen efter yderligere behandlinger er stor i Region Midtjylland.

Der findes tre fertilitetsklinikker på de offentlige sygehuse i regionen. Hvert år opsøges de af mere end 500 par, som gerne vil betale for at få hjælp til barn nummer to.

Det er denne situation, der har fået politikerne til at komme med forslaget.

- Fertilitetsklinikkerne får hvert år flere hundrede forespørgsler fra par, der gerne vil betale for at blive på de offentlige klinikker, hvor de har fået deres første barn ved kunstig befrugtning. Dem må vi i dag afvise, hvis de ikke har flere æg i fryseren, men hvorfor skal de med djævelens vold og magt jages over til de private, siger Bent Hansen.