Region Nordjylland aktiverer psykisk kriseberedskab til belastede minkavlere

Region aktiverer nu et særligt beredskab til hjælp for kriseramte og potentielt selvmordstruede minkavlere, der må lade deres minkbesætninger aflive.

Regeringen har besluttet, at alle danske mink skal aflives. I Nordjylland frygter man nu, at minkavlere vil blive så psykisk belastede af situationen, at de kan få brug for krisehjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske minkavlere, som i disse dage må se deres levebrød forsvinde, er under så hårdt pres, at Region Nordjylland har aktiveret sit psykosociale kriseberedskab.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

Onsdag meddelte regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen, at alle landets mink skal aflives, og i Nordjylland frygter man nu, at minkavlere vil blive så psykisk belastede af situationen, at de kan være selvmordstruede.

Derfor tilbyder Region Nordjyllands psykosociale beredskab psykologhjælp til kriseramte borgere, der bor eller arbejder på minkfarmene i regionen.

»Denne gruppe af borgere befinder sig i en ekstraordinært presset situation, hvor de på kort tid har set deres livsværk og levebrød blive revet væk. De er under et ekstremt pres, og derfor vælger vi at aktivere det psykosociale beredskab for at støtte disse borgere i denne ulykkelige situation,« siger Jan Mainz, direktør for Kvalitet og Patientforløb ved Psykiatrien i Region Nordjylland, i regionens pressemeddelelse.

Statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte onsdag, at alle landets mink skal aflives. Torsdag præsenterede regeringen række restriktioner i Nordjylland som følge af situationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Jyllands-Posten har talt med Ole Bakke, som er minkavler og repræsenterer de nordjyske minkfarmere i Kopenhagen Furs bestyrelse.

Han frygter, at nogle minkavlere bliver så belastede, at de ender med at tage deres eget liv.

»Ja, det gør jeg. Der kan sagtens være nogen, som er drevet så langt ud. Derfor er krisehjælpen et godt initiativ,« siger Ole Bakke, som sidste lørdag aflivede sin egen minkbesætning, til Jyllands-Posten.

B.T. omtalte lørdag en nordjysk minkfarmer, som sendte en afskeds-SMS til sin bror, men som blev fundet i live efterfølgende.

»Det her er præcis et eksempel på en situation, vi gerne vil undgå. Det er helt bestemt en bekymring, og vi håber, at vores beredskab kan være med til det,« siger Ole Bakke til Jyllands-Posten.

Borgere, der bor eller arbejder på minkfarmene og har behov for hjælp, kan kontakte Psykiatriens Information på telefonnummer 9764 3000.