Region Hovedstaden overhørte lægernes kritik af 1813

Lægerne mener, at deres kritik af akuttelefonen 1813 blev overhørt. Region Hovedstaden afviser. Ekspert kalder det »temmelig udokumenteret«, når regionen hævder, at det nye akutsystem kan fungere.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tale om et kæmpe eksperiment med 1,7 millioner borgere, når Region Hovedstaden lader sygeplejersker være de første sundhedspersoner, som borgerne taler med hos den nye akuttelefon 1813 om alt fra snotnæser til snitsår, skriver Politiken.

Regionen har nemlig ikke kunnet henvise hverken til danske eller udenlandske erfaringer med et lignende system - selv om de praktiserende læger, der blev frataget ansvaret for lægevagten fra nytår, har bedt om dokumentationen mange gange.

Lægerne har i mere end et år forgæves forsøgt at få svar på i alt 30 kritiske spørgsmål om den nye akutfunktion, viser avisens aktindsigt i breve og e-mails mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Region Hovedstaden.

»Mange af vore spørgsmål peger på netop de problemer, som har givet masser af kritik af 1813«, siger formanden for PLO Hovedstaden, Birgitte Alling Møller.

Lægernes spørgsmål drejede sig blandt andet om, hvordan almene medicinske kompetencer sikres, og hvordan regionen har tænkt sig at håndtere spidsbelastninger.

Professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet er enig med lægerne og kalder det »temmelig udokumenteret«, når regionen hævder, at det nye akutsystem kan fungere.

»Og netop fordi det i virkeligheden er et stort eksperiment, kan jeg heller ikke forstå, at man ikke sikrer en videnskabelig evaluering af, hvordan det fungerer. Men det gør man heller ikke, og det er tæt på at være uforsvarligt,« siger han.

Region Hovedstaden skriver i en mail til Politiken, at det er »ukorrekt, at lægerne ikke fik svar« på de 30 spørgsmål.

Ifølge regionens pressekontor blev der ikke givet et skriftligt svar, men svarene var givet mundtligt ved samarbejdsudvalgsmøder.

Den udlægning kan Birgitte Alling Møller fra PLO dog ikke genkende.