Region Hovedstaden angriber Aarhus

Aarhus lider af et hysterisk lillebror-kompleks, mener formanden for Region Hovedstaden. Meldingen er desperat og må betyde, at »fruen« har det dårligt, lyder svaret fra Aarhus.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vibeke Storm Rasmussen (S), formand for Region Hovedstaden, mener, at Aarhus optræder som en fornærmet, jaloux lillebror i sagen om placeringen af en ny kræftstrålekanon.

- Aarhus har et lillebror-kompleks, der er helt hysterisk. Uanset hvordan man vender og drejer det, så har hovedstaden en størrelse og et potentiale, som Aarhus ikke har, siger hun og uddyber:

- Aarhus kan næsten ikke se noget i hovedstaden, uden at man også skal have det. Vi kæmpede for en letbane, men først da Aarhus skulle have sådan én, fik vi en letbane i hovedstaden. Det er lidt absurd bagvendt, siger hun.

Udfaldet fra Vibeke Storm Rasmussen kommer på et tidspunkt, hvor Skejby Sygehus og Rigshospitalet kæmper om en ny kræftstrålekanon i milliardklassen. Internationale fagpersoner skal vurdere, hvor kanonen skal placeres, men det arbejde er overflødigt, mener Vibeke Storm Rasmussen:

- Hvis det faglige skal afgøre det, skal den placeres på Rigshospitalet. Jeg synes ikke, at man skal lave et egnsudviklingsprojekt i Jylland og bruge patienterne til det, siger hun.

Bent Hansen (S), formand for Region Midtjylland og Danske Regioner, er lodret uenig:

- De uvildige undersøgelser peger på, at der er en meget stærk faglig udvikling i hovedstaden og omkring Aarhus. Det må være i alles interesse at få en faglig vurdering af, hvor strålekanonen skal placeres, siger Bent Hansen og nævner, at Aarhus Universitetshospital de seneste tre år er kåret som landets bedste hospital:

- Sådan kunne vi kaste politiske argumenter i hovedet på hinanden, men det tjener ikke noget formål. Jeg synes, vi skal have en faglig vurdering, siger han.

Marc Perera Christensen (K), fungerende borgmester i Aarhus, kalder kritikken fra Vibeke Storm Rasmussen »ualmindelig uklog«:

- Jeg synes, det er en skam, at man kommer så langt ud i sin argumentation og desperation, at man angriber en anden by på den her måde. Jeg kan slet ikke se behovet for at svinge sig op i den slags formuleringer. Det må være udtryk for bitterhed og en dybt trist livsanskuelse. Hun må have det frygteligt, siger han og uddyber:

- Enhver dansker har en interesse i, at vi har en stærk og velfungerende hovedstad, men vi har også alle sammen en fælles interesse i, at vi har et samfund i balance, hvor borgere rundt omkring i landet har nem adgang til de muligheder, der er i samfundet, og hvor udvikling og forskning fordeler sig bredt, siger han.

Vibeke Storm Rasmussen mener dog, at formandskollegaen fra Region Midtjylland, Bent Hansen, udelukkende tænker på sin hjemmebane:

- Bent er født til at mene, at alting skal ligge i Aarhus. Hvis han kunne flytte hovedstaden til Aarhus, gjorde han det også, siger hun.

Han afviser at have det ønske - og afviser, at Aarhus optræder fornærmet:

- Sådanne bemærkninger fører til mudderkastning, og det er der ingen, som gider høre på.

Marc Perera Christensen mener, at Vibeke Storm Rasmussen skulle tage til Aarhus:

- Vi skulle invitere hende til Aarhus til en snak om, hvad det er for et land, vi lever i, og så se, om ikke fruen kan få et andet perspektiv på provinsen, siger han.