Region H-aftale sender Venstre helt ud i kulden

Et bredt flertal står bag aftale, som gør Sophie Hæstorp Andersen til S-regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Et bredt flertal, der også består af Konservative og DF, står bag aftale, som gør Sophie Hæstorp Andersen til S-regionsrådsformand i Region Hovedstaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Gudmann

Sophie Hæstorp Andersen er inde i varmen – både blandt vælgerne og de øvrige partier i regionsrådet. Venstres Martin Geertsen er til gengæld ude i kulden – både blandt vælgerne og de øvrige partier i regionsrådet.

Sådan er status i Region Hovedstaden efter regionsvalget, som gav fremgang for Socialdemokratiet og markant tilbagegang for udfordreren til formandsposten, Venstres Martin Geertsen.

Venstre står desuden uden for den konstitueringsaftale, der netop er indgået af et bredt flertal i det nye regionsråd, bestående af Socialdemokratiet, SF, Konservative, Radikale, Dansk Folkeparti og Alternativet.

Foruden Venstre er heller ikke Liberal Alliance og Enhedslisten med i aftalen, der som første punkt har, at Sophie Hæstorp Andersen fortsætter som formand for regionsrådet. Også selv om hun og partiet i de fire forudgående år har måttet kæmpe med flere »møgsager« såsom akut-telefonen 1813, sundhedsplatformen, længere ventetider end i de øvrige regioner og et stort antal aflyste hjerteoperationer.

»Sophie Hæstorp Andersen har stillet op, har svaret ærligt og redeligt og indrømmet, at vi har begået fejl og skal gøre noget bedre. Det, tror jeg, vælgerne har kunnet lide og respekteret,« siger budgetordfører Lars Gaardhøj (S).

Han mener også, at man kan spekulere i, om Socialdemokratiets udfordrer – Venstre – »har stået lige så stærkt«.

»I hvert fald har vi haft en god fireårig periode, hvor vi har formået at fastholde et godt samarbejde med blandt andet de Konservative og Dansk Folkeparti, så de ikke har følt sig fristet til at lave noget sammen med Venstre,« siger Lars Gaardhøj.

Konstitueringsaftalen indebærer også, at de Konservative får formandsposten i det højt profilerede sundhedsudvalg.

Hos Venstres politiske leder Martin Geertsen er der betydelig skuffelse over resultatet, hvor han taber yderligere terræn til S og for anden gang bliver slået af Sophie Hæstorp Andersen.

»Det har vist sig at være umuligt at få det systemskifte, vi ønskede, og det er ærgerligt. Vi må konstatere, at vælgerne har brudt sig om noget andet, end vi har plæderet for,« siger han.

Martin Geertsen vil ikke give landstendensen ved valget – Venstres tilbagegang – skylden for nederlaget.

»Jeg er ikke så meget tøsedreng, at jeg vil skyde skylden på landstendensen. Jeg tager ansvaret for den tilbagegang, V har haft i Region Hovedstaden,« siger Martin Geertsen.