Region frikender sig selv efter dømt gymnasielærers selvmord

Der er ikke begået fejl. Sådan lyder konklusionen af en undersøgelse på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart, der har fundet sted, efter en 48-årig mand i januar begik selvmord få timer efter, han var blevet indlagt. Men der er sket en tragisk fejlvurdering, siger lægefaglig direktør i psykiatrien i regionen.

I januar blev en 48-årig gymnasielærer fra Odense kendt skyldig i drabet på en 24-årig kvinde i juni sidste år. Kort efter domsafsigelsen begik han selvmord, mens han var inlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart. På billedet ses baggården, hvor den 24-årige kvinde blev dræbt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 48-årig gymnasielærer blev torsdag den 21. januar dømt skyldig i drabet på en ung kvinde i Odense, og han blev samme dag indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart. Få timer efter indlæggelsen begik han selvmord.

Nu har Center for Kvalitet under Region Syddanmark undersøgt hændelsen og fundet frem til, at »patienten i forløbet har modtaget behandling og omsorg med respekt for patienten såvel som for mennesket, og at alle retningslinjer er overholdt, så det ikke har haft betydning for udfaldet af forløbet,« som regionen skriver i en pressemeddelelse.

Den såkaldte kerneårsagsvurdering, der er blevet lavet, konkluderer altså: »Der er ikke begået fejl eller handlet i strid med retningslinjerne«.

To selvmord hver måned

Men hvad gik så galt?

»Der er sket en tragisk fejlvurdering af den pågældendes tilstand. Det kan man så prøve på at tage ved lære af i fremtiden,« svarer Anders Meinert, der er lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Selvmord begået under indlæggelse sker jævnligt. Berlingske beskrev i januar, hvordan der fra 2005 til 2013 i gennemsnit har været to selvmord om måneden begået under en indlæggelse eller på dagen for udskrivningen ifølge Sundhedsdatastyrelsen.

I samme periode er der i gennemsnit blevet udskrevet cirka 1.800 unikke personer om måneden.

Anders Meinert understreger, at personalet i Region Syddanmark er trænet i at lave selvmordsvurderinger.

»Vurderingen har bare ikke givet belæg for, at man skulle holde et særligt opsyn eller fjerne de ting, vedkommende var i besiddelse af,« siger han.

Risikoen vejes op imod ønsket om en normal situation

Overlæge og professor ved Københavns Universitet Merete Nordentoft har arbejdet med selvmordsforebyggelse siden 1997, og hun har tidligere pointeret, at der er grænser for, hvor meget man kan forebygge selvmord, fordi nogle selvmord foregår på en så overraskende måde.

Ifølge Fyens Stiftstidende tog den 48-årige mand livet af sig ved hængning.

Anders Meinert forklarer, at når risikoen for selvmord ikke vurderes at være høj, er det vigtigt, at patienterne på afdelingerne kan leve så normalt som overhovedet muligt.

»Det har jo store konsekvenser for en patient, hvis vedkommende ikke har adgang til et rum med andet end bare vægge og en fast vagt. Det er meget indgribende. Så det er altid en balance mellem risikoen for, at noget går galt, og det at sørge for, at det er så tæt på en normal situation som muligt,« siger han.

Proceduren har ikke slået til

At risikoen i dette tilfælde ikke blev vurderet til at være særlig høj var altså en fejl. Adspurgt, om proceduren for vurderingen er den rette, svarer Anders Meinert:

»I den her situation må man desværre konstatere, at procedurerne ikke har slået til. Men vi har nogle standardiserede procedurer for selvmordsrisikovurdering, som udspringer af forskningsbaseret viden om, hvad der er den mest sikre måde at spørge på og vurdere patienters fremtræden på.«

»Jeg mener, det er de bedste procedurer, som er i brug i øjeblikket. Det betyder ikke, at vi ikke arbejder på at gøre dem bedre.«

Hvad angår undersøgelsen foretaget af har Center for Kvalitet under Region Syddanmark understreger den lægefaglige direktør, at det er et uafhængigt patientsikkerhedsinstitut under regionen.

600 selvmord om året

»Vi har at gøre med autoriserede og højtuddannede fagpersoner, og de gør altså ikke noget kriminelt. De gør faktisk deres yderste for både at hjælpe og sikre patienterne. Derfor er lovgrundlaget sådan, at sygehuset selv undersøger, om den sundhedsfaglige standard har været i orden, når der sker en utilsigtet hændelse,« siger han.

Det pointeres desuden, at politiet altid får en anmeldelse, når en patient dør uventet, og at politiet heller ikke har fundet anledning til at gøre mere ved sagen.

Der bliver begået omkring 600 selvmord i Danmark om året, mens der skønnes at være 10.000 selvmordsforsøg. Omkring 300 af de personer, der tager deres eget liv, har tidligere været indlagt på psykiatrisk afdeling. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.