Regeringens overnatningsforbud har udløst hård kritik – men turister fra Tyskland, Norge og Island undgår i forvejen København

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Det er i forvejen kun en lille procentdel af tyske, norske og islandske turister, der overnatter i København, når de besøger Danmark i sommermånederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til endnu en dag, hvor man nok kan have skønne oplevelser med en dansende pinsesol i frisk erindring, men hvor de allestedsnærværende coronarealiteter også fortsat trænger sig på.

Der lægges hele tiden nye brikker til forståelsen af, hvad der gik forud for den dramatiske nedlukning af landet den 11. marts, og hvor sundhedsmyndigheder og politikere til det sidste var uenige om, hvad der var det rigtige at gøre. Men bagefter var alle glade.

Først får du lige overblikket over de nyeste coronatal, hvor der på verdensplan nu er registreret over seks millioner smittede.

Dagens coronatal

Bekræftede smittede i Danmark: 11.633
Indlagte: 100
Indlagte på intensiv: 20
Heraf i respirator: 11
Antal døde: 571
Bekræftede smittede på verdensplan: 6.063.588
Døde på verdensplan: 369.156

Da eksperterne vendte på en tallerken

Det har længe stået klart, at regeringen og eksperterne i Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut har været uenige og har haft forskelligt syn på mange ting under coronakrisen.

Nu kan Berlingske bringe nye oplysninger om forløbet op til og efter den dramatiske nedlukning den 11. marts. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og Statens Serum Instituts ditto, Kåre Mølbak var således langt fra tilhængere af så vidtgående en løsning.

Dagen før udgav Sundhedsstyrelsen tværtimod en rapport, hvor man i enighed med Statens Serum Institut præsenterede sit bud på de fremtidige tiltag:

Danskerne skulle undgå offentlig trafik i myldretiden, danskerne skulle arbejde hjemme, hvis det var muligt, ældre sårbare grupper skulle skærmes og besøg begrænses, ligesom de ansatte på blandt andet plejehjem skulle »opfordres« til at anlægge en »lavere tærskel« i forhold til at blive hjemme ved symptomer.

Men der var intet at læse om hjemsendelse af offentligt ansatte, lukning af skoler, institutioner, biblioteker og restauranter, og et forsamlingsforbud var heller ikke en del af værktøjskassen.

Men selvom Brostrøm og Mølbak altså ikke abonnerede på en nedlukning før den 11. marts, bakkede de to fuldt og helt op om de blandt andet de politiske tiltag efterfølgende.

Allerede den 17. marts, hvor 82 var indlagt med corona – og 18 var på intensiv – vurderede Kåre Mølbak, at »vi i Danmark har nogle bedre forudsætninger« end andre steder.

»Fordi vi har sat proaktivt ind med de her tiltag, mens man andre steder har reageret på et tidspunkt, hvor man allerede havde et stort problem med en meget stor belastning på sygehusene,« sagde Kåre Mølbak uden at konkretisere præcis hvilke tiltag, han henviste til.

Læs mere om forløbet hér

Turister gider ikke København

Det har udløst hård kritik, at regeringen vil have turister til at styre uden om den danske smittehøjborg i Københavns Kommune. Andre kommuner er også ramt hårdt, men hér må turisterne altså godt bo, har det blandt andet lydt.

Men nu viser det sig, at de turister, der trods alt kan få lov at komme til andre egne af Danmark, nok ville være styret uden om København alligevel.

Ifølge Ritzau er det således kun en lille procentdel af turisterne fra Norge, Tyskland og Island, som overnatter i København, når de besøger Danmark i juli og august.

Tal fra turismeorganisationen VisitDenmark viser, at godt 144.000 indlogerede sig i København og på Frederiksberg i 2019, mens de var på sommerferie i Danmark.

Imens overnattede langt størstedelen – omkring 1,35 millioner – uden for de to kommuner. Det viser et notat, som organisationen har sendt til Erhvervsministeriet.

Det bliver ved med at være slemt

Mens det herhjemme ser ud til, at coronaepidemien er ved at komme under kontrol, og samfundet så småt genåbnes, er det på globalt plan et mere dystert billede, der tegner sig.

Ifølge WHO befinder menneskeheden sig blot lige midt i den første store bølge af covid-19.

På kloden som sådan har man aldrig set så mange nye og bekræftede covid-19-smittede som i de seneste dage: Cirka 100.000 nye tilfælde hver evig eneste dag. For en måned siden kom der omkring 80.000 nye til om dagen. For to måneder siden cirka 60.000.

Som menneskehed befinder vi os med andre ord næppe i den afsluttende halvdel af første bølge af den mest katastrofale pandemi siden den spanske syge. Vi befinder os snarere på toppen af bølgen – og dermed med udsigt til flere måneders fortsat følgeskab med den forbandede sygdom.

Professor i global miljøsundhed ved Københavns Universitet Flemming Konradsen tror, at vurderingen fra WHO er rigtig:

»Sygdommen rammer tidsforskudt over kloden, og vi er begyndt at få spredning i lande med meget store befolkninger, som i modsætning til Kina ikke har nær så stor kapacitet til at gribe ind.«

Læs den historie hér

Men antallet af »ørebørn« falder

Coronaepidemien er voldsom og trækker dybe, negative spor. Men noget godt er der også kommet ud af nedlukningen, der faktisk har gjort voldsomt indhug i et smertefuldt problem for mange børn: ørepine.

Jyllands-Posten beretter således, at antallet af de såkaldte ørebørn, som får indopereret trommehindedræn mod øresygdomme som mellemørebetændelse, er faldet til en tredje- eller fjerdedel af tallet før coronanedlukningen, vurderer Danske Øre-Næse-Halslægers Organisation (Dønho).

Formand Thomas Qvist Barrett er ret sikker på, at det er coronanedlukningen af daginstitutionerne, der kan være årsagen.

»Det understøtter noget, som vi har sagt i årevis. Børnene smitter hinanden i institutionerne, og når de så bliver hjemme, så falder antallet enormt meget. Det har tidligere været meget svært at efterprøve, men nu er det jo blevet gjort for os,« siger han.