Regeringens farlige krydspres

Thomas Larsen-analyse: : Præsentationen af forslaget til Finansloven for 2008 viser at regeringen står midt i et meget svært dilemma. Se regeringens finanslovsforslag for 2008 Velfærd og kvalitet (pdf)

Finansminister Thor Pedersen fremlagde i dag regeringen bud på statens budget for næste år. Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere

Finansminister Thor Pedersen understregede selv, at regeringen kører helt op til stregen af, hvad dansk økonomi kan bære i forhold til at undgå den frygtede overophedning.

»Men samtidig står det klart, at selv om økonomer mener at forslaget til finansloven er meget gavmildt - og at regeringens økonomisk politik er meget ekspansiv - så er regeringen oppe mod et fantastisk stort forventningspres i befolkningen,« siger Berlingske Tidendes kommentator, Thomas Larsen.

»Det var næsten symbolsk at samme dag som regeringen fremlægger sin økonomiske politik med de store investeringer i den offentlige sektor, så var tophistorien i medierne at Rigshospitalet er tvunget til at skære ned.

Og netop dette illustrerer regeringens store udfordring i løbet af efteråret. Den skal kæmpe mod en opposition, som igen og igen vil anklage regeringen for at have udsultet den offentlige sektor.

Det der bliver afgørende for regeringens udgangspunkt i forhold til at vinde et kommende folketingsvalg bliver at den vinder kampen om virkeligheden. Den skal formå at overbevise vælgerne om at det rent faktisk investerer massivt i velfærd og dog kan fastholde balancen i dansk økonomi,« siger Thomas Larsen.