Regeringens egen rapport modsiger Trine Bramsens fortælling om, at »de færreste« kunne have forudset ildkampen i Guineabugten

Den danske fregat i Guineabugten skulle afskrække pirater frem for at tage dem til fange, sagde forsvarsminister Trine Bramsen før missionen og fastholdt efter sidste uges dramatiske ildkamp, at »de færreste« havde set den situation komme. Men en rapport fra Udenrigsministeriet beskriver i detaljer, at piraterne i Guineabugten er voldsparate og flere gange har skudt og dræbt regeringstropper.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) sammen med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og administrerende direktør i Danske Rederier, Anne H. Steffensen, ved pressemøde om maritim sikkerhed på Holmen i København i marts 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På ellevte døgn sejler fregatten Esbern Snare rundt i et juridisk limbo i Guineabugten med fire formodede pirater ombord, sigtet for drabsforsøg efter en dramatisk ildkamp på havet sidste onsdag, hvor soldater fra Frømandskorpset dræbte fire pirater og tilbageholdt fire overlevende.

Foreløbigt uden afklaring på, hvor i verden de fire mænd skal stilles for en dommer, når den danske varetægtsfængsling in absentia udløber på onsdag.

En situation, som står i skærende kontrast til forsvarsminister Trine Bramsens (S) prognose, da hun forud for missionen skulle forholde sig til, at Danmark har indledt missionen uden at have udleveringsaftaler på plads med nogen af de relevante afrikanske kyststater.

»Vi er ikke i Guineabugten for at jagte pirater, for at skulle fange dem eller sætte dem bag tremmer,« som Trine Bramsen sagde til Danmarks Radio i oktober, før Esbern Snare stævnede ud på den fem måneder lange Operation Meridian med soldater fra Frømandskorpset ombord.

En udmelding, som hun har gentaget over for Ritzau: »Det er ikke meningen, at vores besætning og fregat skal fange piraterne. Det er en afskrækkelsesmission.«

Da den plan få uger inde i missionen viste sig ikke at holde stik, forklarede Trine Bramsen til Ekstra Bladet: »At pirater vælger at skyde på danske frømænd og vores helikopter, tror jeg de færreste havde set komme.«

Men for bare syv måneder siden landede en rapport i Udenrigsministeriet, som ikke understøtter fortællingen om at afskrække piraterne ved Esbern Snares blotte tilstedeværelse. Rapporten beskriver i detaljer, at piraterne i Guineabugten er særligt voldsparate og flere gange har angrebet regeringstropper og dræbt soldater.

Rapporten med titlen »Piraterne fra Nigerdeltaet« er udarbejdet for FN, finansieret af den danske regering og bærer Udenrigsministeriets logo på forsiden.

Den er skrevet af seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen, som forsker i maritim sikkerhed og pirateri ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

»Jeg vil mene, at det var en ret optimistisk forestilling, at piraterne bare ville nedlægge våben. For det er ikke det, vi har set piraterne gøre tidligere. Det fremgår af FN-rapporten, at nigerianske sikkerhedsstyrker har mistet folk i kampe med aggressive pirater,« siger Katja Lindskov Jacobsen.

En italiensk helikopter i luften, mens fregatten Esbern Snare for nylig deltog i en international øvelse ud for Pointe-Noire i Congo i den sydøstlige del af operationsområdet, her sammen med den franske korvet Germinal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Fridberg/Forsvarsgalleriet.

Våbentræning og kamperfaring

Katja Lindskov Jacobsen præsenterede i foråret rapporten for FN samt en række ansatte i Udenrigsministeriet.

I rapporten fremgår det blandt andet, at »pirater ikke er mindre voldelige under konfrontationer med sikkerhedsstyrker«. I mange tilfælde undgår piraterne ganske vist direkte konfrontationer med de nigerianske styrker, men »alligevel har der været meldinger om voldelige sammenstød, som nogle gange har resulteret i tab af menneskeliv,« konstaterer seniorforskeren i rapporten.

En konklusionen, der flugter med vurderingen fra en anden specialist i Guineabugtens piratproblem, Hans Tino Hansen, direktør i den maritime efterretningsvirksomhed Risk Intelligence, som i to årtier har analyseret pirateri i bugten.

»Der er ingen tvivl om, at risikovilligheden hos piraterne i Guineabugten er langt større end hos piraterne ved Afrikas Horn,« siger han.

Fregatten Esbern Snare deltog sammen med søsterskibet Absalon i indsatsen mod pirater ved Afrikas Horn ud for Somalias kyst mellem 2008 og 2014.

»Hvis man affyrede varselsskud mod somaliske pirater, fik det dem til at vende om. Men mange af piraterne i Guineabugten har kæmpet mod regeringsstyrker i Nigerdeltaet i årevis. De ser det nærmest som en attraktion at blive skudt på. Og så svarer de igen,« siger Hans Tino Hansen, som selv har en baggrund i forsvaret.

Nigerdeltaet har været skueplads for væbnede oprør siden 2006, og området har samtidig været martret af kampe mellem kriminelle grupper og regeringsstyrker, så mange af piraterne i Guineabugten har våbentræning og kamperfaring.

»At kalde dem pirater er i virkeligheden misvisende. De er pirater i juridisk forstand, men de er også alt muligt andet. De er tidligere oprørssoldater og/eller involveret i organiseret kriminalitet, hvor pirateri og kidnapninger kun udgør en af de grene, man arbejder med. Den udbredte forestilling om, at der er tale om fattige fiskere, er altså langt fra virkeligheden,« siger Hans Tino Hansen.

Skød på italiensk helikopter

I det beslutningsforslag, som ligger bag Folketingets beslutning om at sende Esbern Snare og Frømandskorpset afsted til Guineabugten, er det da også nedfældet, at missionen kan indebære andet og mere end at afskrække pirater.

»I visse tilfælde vil den maritime indsatsstyrke kunne indsættes i opgaver med højere risiko såsom indsættelse af bordinghold på kaprede skibe, undsættelsesoperationer og særlige rekognosceringsopgaver,« hedder det, ligesom det fremgår konkret, at fregatten kan tilbageholde personer:

»Det kan ikke udelukkes, at der som led i skibsbidragets opgavevaretagelse vil blive foretaget frihedsberøvelse af personer i forbindelse med indsættelsen, hvorfor der vil blive afsøgt mulighed for indgåelse af aftaler med relevante stater i regionen om overdragelse til retsforfølgelse,« står der i beslutningsforslaget.

Selv den konkrete situation, hvor pirater åbner ild mod en militærhelikopter, er set før. Det skete for bare et år siden, da pirater angreb det danskejede tankskib Torm Alexandra i Guineabugten ud for Benins kyst.

Den italienske fregat Martinengo, der besvarede tankskibets nødkald, sendte sin helikopter i luften, og da den italienske helikopter affyrede varselsskud mod piraterne, skød de igen, inden de blev jaget på flugt af italienske specialstyrker.

»Masser af folk inklusiv mig selv har peget på, at der er blevet skudt på en italiensk helikopter i Guineabugten,« siger Katja Lindskov Jacobsen.

Forsvarsministeriet oplyser, at ministeriet har modtaget Katja Lindskov Jacobsens rapport, men at den ikke er blevet forelagt forsvarsminister Trine Bramsen.

Firskerbåde nær fregatten Esbern Snare under Operation Meridian ud for Tema i Ghana. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Fridberg/Forsvarsgalleriet.

Løftede øjenbryn i ministeriet

Over for Berlingske lægger Trine Bramsen ikke skjul på, at missionen fra start indebar en risiko for både ildkampe og tilfangetagne pirater.

»Der er ingen, der har bildt sig selv ind, at dette her bare ville gå stille og roligt,« siger Trine Bramsen.

Har hun med fortællingen om, at fregatten skulle afskrække pirater og ikke fange dem, stillet offentligheden et scenario i udsigt, som ikke var realistisk? Det mener hun ikke selv.

»Vi tager aldrig ud på missioner med det formål, at det kommer til ildkamp, og at vi ender med tilbageholdte eller omkomne. Men selvfølgelig har vi været bevidst om den risiko, ellers havde vi heller ikke skrevet ind i beslutningsforslaget, at det var et muligt scenario,« siger Trine Bramsen.

Bramsen fastholder sin udlægning overfor Ekstra Bladet om, at de færreste havde forudset, at piraterne ville skyde på frømændene og den danske helikopter.

»At pirater begynder at skyde mod vores helikopter på den måde, tror jeg sjældent er set,« siger hun.

»At skyde mod en helikopter er jo en meget hastig eskalering. Og man må formode, at piraterne i den situation er klar over, at det er en stat, de skyder imod,« siger Trine Bramsen.

Vi har jo set, at piraterne før har skudt mod en italiensk helikopter, ligesom de har taget kampen op mod regeringsstyrker. Så eksperterne er ikke enige i, at de færreste kunne have forudset situationen.

»Det kan godt være, der er nogle eksperter, der har et andet syn på sagen. Men jeg vil sige, at her på Forsvarsministeriets område, er det at skyde på en helikopter noget, der får brynene til at løfte sig,« siger Bramsen.

Regeringen har udpeget en tværministeriel arbejdsgruppe, som nu har tre dage tilbage til at finde ud af, hvad der skal ske med de fire formodede pirater i burene på Esbern Snares vogndæk.