Regeringen ville give alle børn mulighed for at skifte køn – nu slår den bak

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier.

Daværende ligestillingsminister Mogens Jensen fremlagde et udspil vedrørende seksuelle minoriteter under Copenhagen Pride sidste år. Her taler han ved Pride 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God onsdag morgen. Traditionen tro følger her Berlingskes bud på stærke nyheder, du bør læse. Velkommen til!

Danmark kvalificerede sig i aftes til VM i Qatar 2022 med en sejr over Østrig – og alle andre lande, landsholdet har mødt i VM-kvalifikationen.

Ovenpå den nyhed er her lidt flere. I dag kan du således læse om statsminister Mette Frederiksens (S) nye velfærdslov, der møder skarp kritik fra flere erhvervsfolk.

Og dette er ikke den eneste kritik af regeringen, du kan læse om i dag. Tilsyneladende tøver regeringen nu i forbindelse med et tidligere løfte om at fjerne aldersgrænsen for juridisk kønsskifte.

Derudover kan du læse om en natklubejer, der stod til at vinde udbuddet af kviktest i København, men af »usaglige« grunde måtte lade sig slå.

Og så råder de økonomiske vismænd til, at man gør det endnu nemmere at hente billig arbejdskraft fra udlandet.

Foretrækker du at lytte til dine morgennyheder, kan du høre »Morgenposten« – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Mette Frederiksens velfærdslov bliver mødt med alvorlige advarsler

»Betontænkning«, »falliterklæring«, »oldnordisk« og »uambitiøs«. Det er ikke pæne ord, der bliver tildelt regeringens lovforslag om den længe ventede velfærdslov.

Berlingske kan i dag oplyse, at toppen af dansk erhvervsliv advarer mod lovforslaget, og at flere økonomer er bekymrede for konsekvenserne af selvsamme.

Ved lov skal man forpligtige fremtidige politikere og regeringer hvert år at tilføre den offentlige sektor ekstra milliarder, som svarer til presset fra flere ældre og børn.

Administrerende direktør og tidligere minister Brian Mikkelsen mener, at lovforslaget kan være »farligt for dansk økonomi«,

Læs mere her.

Natklubejer blev forbigået: »Vi skulle have haft den kontrakt«

I Region Hovedstaden var det Copenhagen Medical, der stod for at teste københavnerne, da selskabet vandt udbuddet. Nu viser det sig dog, at det var nogle andre, der skulle have stået for at pode københavnerne – og tjent milliarderne.

I Berlingske kan du i dag læse om natklubejeren Bjarke Reventlow, der sammen med et lægevikarbureau bød ind på at kvikteste københavnerne – selskabet havde både tomme lokaler i form af natklubber og lægefaglig ekspertise.

SOS International vandt i første omgang buddet, da det var billigst – fair and square – men levede ikke op til opgaven og blev smidt på porten.

Så tog Copenhagen Medical over, det fjerdebilligste selskab – der altså var dyrere end Bjarke Reventlows bud, som fulgte på andenpladsen. Alligevel blev han forbigået.

Professor med speciale i offentlige udbud og kontrakter mener ikke, sagen ser god ud for Region Midtjylland, som havde det overordnede ansvar med at udpege leverandører til kviktestene. Han kalder det usagligt.

I anden budrunde blev Bjarke Reventlow og hans samarbejdspartnere forbigået på ny – selvom selskabets tilbud var det billigste.

Læs mere om sagen her.

Regeringens »progressive« kønsskiftepolitik er gået i stå

Regeringen ville give børn – uanset alder – muligheden for at skifte køn. Dette vil være en af de mest liberale kønsskiftepolitikker i Europa. Daværende ligestillingsminister proklamerede, at man med forslaget stillede sig på børnenes side.

Jyllands-Posten kan i dag skrive, at et notat fra Etisk Råd viser, at flere af rådets medlemmer ønsker en aldersgrænse på 10 til 12 år. Og det var netop aldersgrænsen, regeringen ville fjerne.

På baggrund af dette trækker regeringen nu i land – eller afventer i hvert fald. Dette har fået Enhedslistens Pernille Skipper op af stolen. Hun kalder det »nederdrægtigt«.

Læs mere om regeringens »progressive« plan, der nu er i venteposition i dagens Jyllands-Posten.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Flere kommuner frygter PFOS-forgiftede dyr

Jyllands-Posten kan i dag også skrive mere om PFOS.

Fødevarestyrelsen har i et svar til avisen oplyst, at ti kommuner har kontaktet styrelsen, fordi de er bange for, at der er husdyr, som muligvis har indtaget det sundhedsskadelige stof PFOS.

Siden sagen i Korsør, hvor flere borgere blev forgiftet med PFOS efter at have spist forgiftet kød, har der været fokus på at finde frem til flere lokaliteter, som kan være forurenet med stoffet.

Du kan læse mere om de ti kommuner i Jyllands-Posten i dag.

Vismændene vil have billig arbejdskraft fra udlandet

De økonomiske vismænd råder regeringen til at sænke kravet til minimumsmånedslønnen for udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU.

Det skriver Politiken.

I dag kan danske arbejdsgivere hente arbejdskraft fra lande uden for EU, hvis de betaler medarbejderne en månedsløn på 37.000 kroner eller derover. Denne beløbsgrænse vil vismændene sænke, idet danske arbejdsgivere hungrer efter arbejdskraft.

Fagbevægelsens Hovedorganisation er bestemt ikke enig i den rådgivning, men mener, at dette vil presse mange faglærtes løn.

Det sker i dag

Overlæge får dom i sag om bedrageri. En læge er tiltalt for at have bedraget for 3,7 millioner kroner i forbindelse med et forskningsprojekt. I Københavns Byret blev han idømt to et halvt års fængsel, som han ankede. Nu falder dommen i Østre Landsret.

Britta Nielsens døtres sag bliver afgjort. Østre Landsret afsiger dom i sagen, hvor Britta Nielsens døtre og en mand er dømt for hæleri.

Og så forsætter Inger Støjbergs rigsretssag. Også i dag er der afhøring af forhenværende kontorchef Jesper Gori.

Rumrejse. Skuespilleren William Shatner rejser i dag ud i rummet – han bliver den ældste mand, der har været i rummet.

Coronaoverblik

Og til at slutte morgenen af – dagens coronatal:

God dag!