Regeringen vil undgå en nedlukning. Mundbind og brugen af coronapas vender tilbage

Fra på mandag skal vi igen bruge mundbind, når vi skal med offentlig transport, og når vi køber ind. Også coronapasset skal findes frem flere steder end hidtil.

 
Heunicke er klar til at indføre coronapasset på statslige arbejdspladser. Og der lader til at være flertal for at indføre den lov. Klip: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma M. Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal man med tog, et smut med metroen eller bus, skal man fra mandag igen bruge mundbind, hvis regeringen får sin vilje.

Det kan nok ikke overraske så mange.

Mere overraskende er det nok, at hvis man arbejder i staten, går på en uddannelse, eller hvis vi skal til frisør, tatovør eller lignende, så skal man fremvise coronapas fra på mandag. Hvis altså regeringen får flertal for det i Folketingets Epidemiudvalg.

Og hvis dit coronapas baserer sig på pcr-test eller hurtigtest, vil det fremadrettet virke 24 timer mindre end tidligere.

Mere smitsom variant

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) holdt onsdag eftermiddag pressebriefing om de nye tiltag, som regeringen håber og regner med at få indført med virkning allerede fra mandag den 29. november.

»Det er en anden epidemi, vi står med nu. Deltavarianten er langt mere smitsom, og det udfordrer os. Derfor er vi nødt til at tage disse værktøjer i brug,« lød det fra Magnus Heunicke.

Henover efteråret er antallet af smittede personer 13-doblet, fortalte Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut (SSI), på pressemødet.

»Desværre nødvendigt«

Derudover ønsker regeringen, at der skal bruges mundbind eller visir i sundhedssektoren. Et tiltag, der skal gælde for ansatte og patienter på sygehuse samt på klinikker og i kommunale sundhedstilbud. Det samme skal gøre sig gældende på ældreområdet og i sociale tilbud for besøgende og ansatte.

Siden juni har det ikke været et krav at bære mundbind eller visir i butikker. I august stoppede kravet om at bruge mundbind eller visir i den kollektive transport.

Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, der sidder i Epidemikommissionen, fortalte på pressemødet, at Danmark i et stykke tid har været et ret åbent samfund sammenlignet med andre lande. Men de stigende smitte- og indlæggelsestal har gjort det nødvendigt at bringe mundbindet tilbage:

»Det er ærgerligt, at vi skal have mundbind igen, men det er desværre nødvendigt.«

Et af målene med de nye tiltag er at undgå, at vi skal igennem en national nedlukning herhjemme. Noget, man i øjeblikket ser andre steder i Europa, blandt andet i Østrig og dele af Tyskland.

Ekspert mener, at tiltag vil hjælpe

Eskild Petersen, der er adjungeret professor i infektionssygdomme på Klinisk Institut ved Aarhus Universitet, afviser ikke, at tiltagene kan virke.

»Selvfølgelig kunne man have ønsket, at de her tiltag var kommet for fire uger siden. Men sådan skulle det ikke være. Jeg tror, at de her tiltag er en god kombination, og så må vi vente de næste 14 dage for at se, om de virker,« siger Eskild Petersen til Ritzau:

»Det er muligt, at det her hjælper, og det tror jeg faktisk, at det gør.«

Ud over anbefalingerne om mundbind og coronapas er der også anbefaling om at sænke gyldigheden af en negativ coronatest med et døgn.

På baggrund af de anbefalinger, der blev præsenteret, ser Eskild Petersen her og nu ikke behov for yderligere tiltag:

»Jeg tror, at de her tiltag er de rette for at undgå, at vi kommer i en situation, hvor vi skal til at lukke kulturinstitutioner, restauranter og skoler. Så det her er det maksimale, jeg forestiller mig, man kunne have gjort i en situation, hvor vi skal undgå nedlukninger.«

Supermarkeder og DSB er klar

Hos de danske supermarkeder melder man sig klar til at lange mundbind over disken igen.

»Der er i hvert fald nok til, at vi kan dække det behov, der måtte komme,« siger Jacob Nielsen, kommunikationskonsulent ved Salling Group, der blandt andet driver Føtex og Netto, til Ritzau.

Konkurrenten Coop har ti millioner mundbind på vej til sine butikker, oplyser koncernen.

DSB er også ved at gøre sig klar til mandag.

DSB er klar til, at deres passagerer fra mandag igen skal bruge mundbind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

»Kunderne kender brugen af mundbind. Vi vil bruge de næste par dage til at informere kunderne om, hvad der skal ske fra mandag. Vi er glade for, at det er mundbind og ikke andre restriktioner,« lød det fra Tony Bispeskov, DSBs informationsdirektør, til TV 2 News.

Allerede torsdag vil Magnus Heunicke forsøge at få opbakning til regeringens ønsker i Folketingets Epidemiudvalg. Hvis kravet om mundbind får opbakning, kan det træde i kraft fra mandag den 29. november, oplyser sundhedsministeren.

Onsdag blev yderligere 4.426 personer smittet. Antallet af indlagte er 435, heraf 49 på intensiv.