Regeringen vil ombygge gamle erhvervsbygninger til nye billige boliger, men én ombygning har kostet 100 millioner: »Og det er blevet dyrere siden«

Som led i de nye planer om flere billige boliger vil regeringen afsætte en milliard kroner til at ombygge gamle erhvervsejendomme til nye boliger. Regeringens boligudspil nævner to eksempler på tidligere ombygninger, og én af dem koster over 100 millioner kroner, viser Berlingskes tjek. En pris, som ifølge bygherren ikke vil holde i dag.

Boligudspillet skal ifølge regeringen tilføre en milliard kroner til at ombygge erhvervsejendomme til billige boliger. Regeringsudspillet blev præsenteret af indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen på et pressemøde tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil afsætte en milliard kroner til ombygning af erhvervsejendomme til almene boliger.

For at få en idé om, hvor langt en milliard kroner rækker, har Berlingske indhentet en pris på et af de ombygningseksempler, der nævnes som et forbillede i regeringens boligudspil.

I udspillet nævnes Grenaa Dampvæveri, som blev ombygget til boliger fra 2013 til 2015. Her blev etableret 139 boliger inklusive såkaldte »dubletter«, som regeringen skriver.

Den samlede pris lød på 106 millioner kroner, oplyser projektets bygherre, B45 Boligudlejning, til Berlingske.

Man kunne dermed tro, at en milliard kroner ville række til cirka ti gange 139 boliger, men af flere grunde holder sådan et regnestykke ikke.

Det skyldes ikke mindst, at »dubletter« dækker over, at en del af boligerne er deleboliger. Det egentlige antal boliger er således ikke 139, men kun 89, oplyser direktør Anders Lisvad.

»Reelt er der 89 fysiske boliger, som er opført for i alt 106 millioner kroner. Man kunne sige, at der kan bo 139 ‘selvstændige’, men en del af dem skal dele bad og toilet. Ellers ville det ikke kunne lade sig gøre at bygge til den pris. Så det mest reelle er at skrive 89 boliger,« forklarer Anders Lisvad.

En anden årsag til, at man ikke bare kan regne at få så mange boliger for pengene, er, at prisen efterfølgende er steget, siden byggeriet blev afsluttet i 2015.

»Det var billigt for det antal kvadratmeter og den kvalitet, vi fik. Man kan ikke regne med at bygge til samme pris i dag. Det er blevet dyrere siden, og det er væsentligt dyrere i København. Lidt over en million kroner pr. ungdomsbolig er billigt, og den pris kan du ikke regne med at få ret mange andre steder,« siger Anders Lisvad.

I boligudspillet nævnes desuden, at VIBO i 2017 har omdannet Samuels Kirke på Nørrebro i København til 34 boliger. Dette har kostet 49 millioner kroner, oplyser VIBO.