»Regeringen vil møde megen vrede«

Oppositionen beskylder Thor Pedersen og Bendt Bendtsen for ren manipulation, men regeringen vil ikke slippe godt fra at bilde de offentligt ansatte ind, at de tjener mere, end de rent faktisk gør, lyder håbet.

- Finansminister Thor Pedersen (V) understreger kraftigt, at han ikke har kritiseret nogen offentligt ansatte. Mandag blev han angrebet fra flere sider efter sine udtalelser om, at de offentligt ansatte ikke sakker agterud på lønnen.

- Offentligt ansatte arbejde hårdt, er flittige og dygtige, sagde finansministeren sent mandag formiddag til Ritzau.

- Samtidig fastholdt han, at det er en myte, at de offentligt ansatte sakker agterud i forhold til de private.

- Det viser tallene jo, at det gør de ikke, siger han.

- Noget andet er at tale om at give grupper inden for de offentligt ansatte højere løn end hidtil, påpeger ministeren.

- Man tager en gruppe ud og siger, at denne gruppe skal have mere i løn. Det er ikke det samme som, at gruppen er sakket agterud. Det er et spørgsmål om, at man ønsker at vægte forskelligt, så nogen får mere end hidtil, siger Thor Pedersen.

- Når de offentligt ansatte ifølge ministeren ikke er sakket agterud i forhold til de private, skyldes det en mekanisme, som har virket mange år.

- Mellem overenskomstforhandlingerne har vi et system, der sikrer, at offentligt ansatte stiger, hvis det private arbejdsmarked stiger mere end det, der er aftalt på det offentlige, forklarer ministeren.

- Det er en myte, at der er et lønefterslæb. Vi har i Danmark en unik reguleringsmekanisme, der sikrer, at den løndannelse, der sker på det private arbejdsmarked, automatisk får en afsmitning på den offentlige løndannelse. Resten klares så ved de løbende overenskomster, der hele tiden sikrer balancen, siger Thor Pedersen.

- Finansministeren afviser samtidig en kritik fra politiforbundet, som mistænker ham for at have manipuleret med løntallene, så løn hos lederne har trukket gennemsnittet op. Den oplyste gennemsnitsløn på 33.000 kroner om måneden er for en menig betjent, inklusiv tillæg, marts 2007, oplyser ministeren

- /ritzau/

- Oppositionen i Folketinget mener, at regeringen ved at bruge tvivlsomme løntal for de offentligt ansatte er på vej ud i et slagsmål af samme dimensioner som sidste års talkrig med pædagoger og lærere.

SF-formand Villy Søvndal beskylder finansminister Thor Pedersen (V) og vicestatsminister Bendt Bendtsen (K) for bevidst at forsøge at vildlede befolkningen, men han er samtidig overbevist om, at de vil komme til at bøde for det.

»Det er helt fantastisk, at regeringen nu igen går ud og benægter virkeligheden. Det er jo ren manipulation, men regeringens problem er, at vi alle kender en politibetjent eller en sygeplejerske, og det betyder, at det er svært at slippe af sted med sådan noget,« siger Villy Søvndal og fortsætter:

»Det her minder lidt om sidste efterårs diskussion om, hvordan det går ude i landet. Fogh mente, det gik fremad, men overalt hørte man om nedskæringer og besparelser, og det endte i store demonstrationer, og jeg tror, at regeringen igen vil møde megen vrede,« siger Villy Søvndal.

Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, mener, at regeringen mangler respekt for de offentligt ansatte.

»Først var det skolelærere og pædagoger, man var efter, og nu har vi en finansminister, som ikke anerkender behovet for, at visse grupper med en meget lav grundløn får lidt mere i posen. Jeg forstår godt, at politibetjente, skolelærere og metalarbejdere har svært ved at se sig selv i den virkelighed, som Bendt Bendtsen og Thor Pedersen tegner, og det er benzin på bålet i stedet for at finde sammen om den opgave, det er at rekruttere og fastholde medarbejdere i det offentlige,« siger Morten Bødskov.

Den konservative skatteordfører, Jakob Axel Nielsen, undrer sig også lidt over Thor Pedersens udtalelser om, at de offentligt ansatte ikke halter efter den private sektor.

»Det kan være, at jeg selv er groet fast i myten. Men det var da mit indtryk, at der var et lønefterslæb i nogle offentlige grupper,« siger han til Ritzaus Bureau, men understreger, at det er op til arbejdsmarkedets parter selv at løse det problem.