Regeringen vil leje landets kirker ud

Regeringen vil tillade menighedsråd at leje deres kirker ud til andet end kirkelige formål. Litteraturaftener og andre kulturelle arrangementer kan nemlig være med til at skabe mere liv i kirkebygningerne, mener kirkeministeren.

Der skal mere liv i de danske kirker også uden for kirketid. Derfor overvejer regeringen at give menighedsrådene lov til at leje kirkerne ud til andre formål end rent kirkelige. Billedet her er dog fra et kirkeligt arrangement for konfirmander i Københavns Domkirke, hvor bl.a. rapperen Jokeren optrådte for de unge. Arkivfoto: Anders Birger Schjørring Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du brug for nogle helt enestående lokaler til dine arrangementer, så har regeringen måske et tilbud til dig.

Den er klar med et lovforslag til behandling senere på måneden i Folketinget, der skal gøre det muligt for menighedsråd at leje deres kirker ud til det, der hedder »ikke kirkelige formål«.

Altså vil regeringen gøre op med de nuværende regler om, at folkekirkens kirkebygninger kun må bruges til kirkelige formål. Det fremgår dog af lovforslaget, at menighedsrådene skal søge biskopperne om tilladelse, før de må leje deres kirker ud, ligesom de ikke må leje ud til aktiviteter, der »strider mod kirkerummets karakter«.

Kirkeminister Manu Sareen (R) beskriver forslaget som »en hjælpende hånd til menighedsrådene, så de får friere rammer til gode aktiviteter«.

»Vi vil gerne have, at kirkerne bliver brugt mere,« siger han:

»Der er mange muligheder. Det kan være teaterforestillinger, litterære aftener, den slags kulturelle aktiviteter.«

Forslaget om kirkeudlejning er bl.a. baseret på en række anbefalinger tidligere på året fra en arbejdsgruppe nedsat af Kirkeministeriet. Ifølge arbejdsgruppen kan udlejning af kirker være med til at sikre, at lukningstruede kirker »i et eller andet omfang« fortsat kan »anvendes til kirkelige formål«, ligesom udlejning kan »være med til at bære en del af de faste omkostninger ved bygningsdriften«.

Manu Sareen understreger dog, at det for ham »ikke handler om penge«, og arbejdsgruppen understreger da også, at »de indtægter, som kirkekassen får ved udleje af kirkebygningen, (skal) afspejle de omkostninger, som menighedsrådet har ved udlejningen«.

Arbejdsgruppen erkender, at der i mange kirker allerede i dag bliver afholdt arrangementer, »som ud fra en nærmere undersøgelse vil vise sig at mangle elementet af kirkeligt formål«.

Bykirker egner sig bedst

Et af arbejdsgruppens medlemmer, formanden for Landsforeningen af Menighedsråd, Inge Lise Pedersen, vurderer, at »det vil være mere relevant at udleje bykirker end landsbykirker«.

»Bykirkerne er bedre indrettet til andre formål en de rent kirkelige,« mener hun.

Inge Lise Pedersen skønner, at kirker »mest vil blive udlejet til almennyttige eller kulturelle formål«.

»Jeg vil ikke opstille en positiv- eller negativliste, men jeg har dog svært ved at forestille mig, at en kirke kan blive udlejet og brugt som moské,« siger hun:

»Jeg tror heller ikke, vi er nået helt dertil, hvor de er i Holland. Der har jeg oplevet at sidde til en konferencemiddag fredag aften i Amsterdam i den kirke, hvor Rembrandt ligger begravet, og om søndagen var det så en helt almindelig kirke.«

Biskop Steen Skovsgaard, Lolland-Falsters Stift, har også deltaget i arbejdsgruppen. Han vurderer som Inge Lise Pedersen, at kirkeudlejning »mest vil være et storbyfænomen«.

Han kan ikke umiddelbart sige, hvad han som biskop vil sige ja eller nej til, at et menighedsråd må leje dets kirke ud til.

»Det ville komme an på de konkrete sager. Men jeg har svært ved at se, at jeg ville sige ja til andre former for gudsdyrkelse,« siger han.Hvad med de lokale spejderes julefest?»Det kunne det måske godt være,« forklarer biskoppen.

Et modeshow?

»Det kommer helt an på, hvad det er for et show. Det, der skal foregå, må ikke være i strid med bygningens formål,« lyder det fra Steen Skovsgaard.

Dansk Folkepartis (DF) kirkeordfører, Christian Langballe, understreger også »vigtigheden af at tage hensyn til kirkerummet«.

»For mig at se, kan et modeshow lige så godt afholdes i forsamlingshuset. Det skal ikke være i en kirke. Jeg er sikker på, at der er mange, der mener som mig,« siger han.

Men hvad med de lokale spejdere. Må de leje kirken til at holde deres halloweenfest?

»Jeg vil ikke udelukke det. Men det må være op til de enkelte menighedsråd og biskopper at finde ud af, hvad de vil være med til,« siger han.