Regeringen vil give tilskud til huslejen på Christiania: Nu kalder Venstre ministre i samråd

Regeringen foreslår at give Christiania en hjælpende hånd, idet flere virksomheder under coronakrisen har svært ved at betale husleje. I Venstre vil man nu kalde ministre i samråd om sagen, for partiet undrer sig over, at staten skal skride ind til fordel for coronahjælpepakker.

Fonden Fristaden Christiania kunne angiveligt ikke søge de »normale« coronahjælpepakker. Men nu viser det sig, at det kan de godt, og flere virksomheder på Christiania har allerede modtaget penge fra hjælpepakkerne. Derfor var det en fejl, da Indenrigs- og Boligministeriet var indstillet på at anmode Bygningsstyrelsen om tilskud på tre millioner kroner til blandt andet huslejen for virksomhederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Flere virksomheder på Christiania er hårdt ramt af coronakrisen og restriktioner på lige fod med andre virksomheder landet over.

Nu vil Indenrigs- og Boligministeriet skride ind og anmoder derfor i et aktstykke om Finansudvalgets tilslutning til, at Bygningsstyrelsen giver et tilskud til virksomhedernes husleje på i alt tre millioner kroner i 2021.

Det skal ske gennem refusion til Fonden Fristaden Christiania, som ejer, lejer eller på anden måde råder over Christiania-området. At regeringen vælger at skride ind, falder dog Venstre for brystet – partiet forstår ikke, hvad ministeriet har at gøre der.

Af aktstykket fremgår det, at den særlige fællesskabsstruktur på Christiania gør, at det ikke er muligt for fonden at søge eksisterende hjælpeordninger – dem, der populært kaldes coronahjælpepakkerne.

Venstre: Staten skal ikke agere bank

For Heidi Bank, Venstres boligordfører, at se, ser det ud, som om der ikke er styr på sagerne, og hun og Venstre har derfor kaldt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd.

»Det principielle i det er, at hvis man er en erhvervsvirksomhed i Danmark eller er en kulturinstitution, så skal man kunne søge hjælpepakkerne, men her kortslutter man det system,« siger Heidi Bank.

Staten ender med at agere bank, der ikke udlåner, men giver penge til Christiania-fonden, mener hun.

»Har du en erhvervsvirksomhed på Christiania, skal du selvfølgelig kunne få hjælpepakker på lige fod med alle andre. De kan jo søge på præcis samme måde, som andre kan,« siger Heidi Bank.

Men det skriver de jo, at de ikke kan …

»Og jeg ved ikke hvorfor, og det er vi nysgerrige på. Vi har stillet ni spørgsmål via Finansudvalget for at blive klogere på det og paragraf 20-spørgsmål i salen – uden at erhvervsministeren har kunnet givet et ordentligt svar. At regeringen vælger at gå den vej uden at rejse det i Erhvervsudvalget eller Kulturudvalget, skaber uigennemsigtighed.«

Procedurer er til af en årsag

I aktstykket lægges der op til en refusion af huslejebetaling på 2,5 millioner kroner og et tilskud på op til en halv million kroner, der skal gå til aflønning af gadeplansmedarbejdere som følge af covid-19.

Heidi Bank forklarer, at hun ikke betvivler, at virksomhederne på Christiania er ramt af coronakrisen, men at det er »princippet i det«, og at det skal foregå gennem de rette kanaler.

»Der er virkelig mange, som gerne vil have hjælp, og som står og venter på hjælpepakker. Så det er ikke et spørgsmål om, om virksomheder eller institutioner på Christiania skal have den hjælp, de er berettiget til på lige fod med alle andre. Det skal de selvfølgelig,« siger hun.

Berlingske arbejder på at få et svar fra indenrigs- og boligministeren.