Regeringen vil give mulighed for kønsskifte uden kastration

Fremover skal det ikke være et krav, at personer, som ønsker at skifte køn, skal kastreres. Det mener regeringen, der nu fremsætter et lovforslag.

ARKIVFOTO. Regeringen vil tillade juridisk kønsskifte. Her diskuterer transkønnede emnet på Christiansborg 21. maj 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med at tvinge personer, der gerne vil skifte køn, til at blive kastreret.

Det mener regeringen, der vil fremsætte et lovforslag, som giver transkønnede mulighed for juridisk kønsskifte uden krav om kastration eller andre former for indgreb.

»Retten til at bestemme over eget liv og egen krop er en del af vores danske værdier og frisind. Det skal være muligt for alle - uanset køn, kønsidentitet og seksuel orientering - at leve det liv, vi hver især ønsker,« siger Manu Sareen (R), minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, i en pressemeddelelse.

»Jeg er meget glad for, at regeringen med dette forslag rækker hånden ud til de transkønnede, så det bliver lettere for dem at gennemføre et juridisk kønsskifte. Det er både en sejr for de transkønnede og for den personlige frihed i det hele taget. For selvfølgelig skal det være muligt at skifte køn rent juridisk i Danmark, uden at vi stiller et så gennemgribende krav som kastration,« siger han.

En tværministeriel arbejdsgruppe har undersøgt mulighederne, og den har afleveret en rapport til regeringen. Rapporten indeholder tre mulige modeller for en fremtidig ordning for juridisk kønsskifte, og regeringen har valgt den ene model - den såkaldte erklæringsmodel.

Modellen indebærer, at transkønnede kan opnå juridisk kønsskifte, uden at der stilles krav om kirurgiske indgreb eller anden kønskorrigerende behandling. Der stilles heller ikke krav om, at diagnosen transseksualisme foreligger.

Juridisk kønsskifte vil således alene være betinget af, at der indgives en ansøgning, som vedlægges en erklæring om, at ansøgningen er begrundet i en oplevelse af at tilhøre det andet køn.

Modellen kombineres med et krav om en refleksionsperiode på seks måneder fra ansøgningstidspunktet, hvorefter den pågældende skal bekræfte sin ansøgning, inden den kan imødekommes.

»Der bør naturligvis ikke lægges unødige hindringer i vejen for juridisk kønsskifte for personer, som oplever et misforhold mellem deres biologiske køn og det køn, som de oplever at tilhøre og altså identificerer sig med. Nu gennemfører vi en erklæringsmodel, så vi får en enkel og lettilgængelig ordning for juridisk kønsskifte,« siger justitsminister Karen Hækkerup (S) i pressemeddelelsen.