Regeringen vil flytte uddannelsespladser ud af byerne. Men nye tal viser, at de unge ikke vil med

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

»Jeg er bekymret for, om vi med regeringens plan kommer til at se, at adgangskvotienterne i de store byer kommer til at stige, for det er der, efterspørgslen er, og hvad er det så for et karakterræs, vi får skabt?« spørger formanden for Akademikernes Centralorganisation, Lars Qvistgaard, i Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens overblik.

I dag skal det blandt andet handle om at træde ud af trædemøllen. Vi skal læse om Loui Lam, der investerer mere end halvdelen af sin løn hver måned, så han kan frigøre sig fra en 37-timers arbejdsuge og den politisk fastsatte pensionsalder.

Vi skal også en tur forbi de københavnske daginstitutioner. En opgørelse viser nemlig, at ni ud af ti dagtilbud har for få uddannede pædagoger ansat i forhold til kommunens ambition.

Allerførst skal vi runde de seneste coronanøgletal:

Er du i øvrigt mere i humør til at lytte, kan du høre Berlingskes nyhedsoverblik lige her:

Følg Morgenposten på mobil

Og nu til dagens historier.

Loui vil være fri. Derfor investerer han hver måned halvdelen af sin løn

For 30-årige Loui Lam fra København er det angstfremkaldende at betragte, hvad hans venner gør i disse år.

Bankerne har lånt dem fire, fem, seks, syv millioner til mursten, havestykker og biler. De binder sig, synes han. Bytter ting for tid.

»Jeg synes næsten, at det er moderne slaveri,« siger han.

Netop tid er for Loui Lam det mest værdifulde, der findes. Og for at få mest muligt ud af sin tid, har han valgt en anden vej: at skrue helt ned for sit forbrug og investere mere end halvdelen af sin løn hver eneste måned.

Hans mål er at blive fri. Fri fra en arbejdsuge på 37 timer og den politisk fastsatte pensionsalder. Fri fra terminer, to do-lister og faste mødetidspunkter.

I en ny Kantar Gallup-undersøgelse for Berlingske svarer 30 procent af de adspurgte, at de kunne tænke sig at arbejde mindre.

»Kogt helt ned er pointen, at jeg ikke vil bytte dagen i dag for en i fremtiden,« siger Loui Lam: »At sidde på et kontor fra 8 til 16 de næste 40 år er bestemt ikke appellerende for mig.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Det kan du læse mere om her.

I aften ved midnat får 93.000 ansøgere svar på, om de er kommet ind på de uddannelser, de har søgt

På forsiden af Politiken kan man læse, at der i 2020 var langt flere ledige studiepladser i de mindre byer end i København, Aarhus, Aalborg og Odense.

I juni stemte et bredt politisk flertal for at udflytte tusindvis af uddannelsespladser og oprette en række mindre uddannelsespladser uden for de fire største byer.

Derfor bekymrer tallene Lars Qvistgaard, formand for Akademikernes Centralorganisation. Han er bange for, at vi med regeringens plan vil se, at adgangskvotienterne i de store byer kommer til at stige.

»Det er der, efterspørgslen er, og hvad er det så for et karakterræs, vi får skabt?« spørger han.

Ifølge Anders Bjarklev, formand for samarbejdsorganisationen Danske Universiteter, er det afgørende at lytte til de studerende:

»De vil gerne være en del af et større studiemiljø, som de kan finde i de større byer. Det gør os lidt trist til mode, hvis der ikke er nogen, der vil have studiepladserne uden for de største byer, for så har vi spildt samfundets ressourcer på noget, vi kunne have gjort bedre,« siger han til Politiken.

Ni ud af ti københavnske dagtilbud lever ikke op til pædagogisk ambition

Vi skal en tur forbi de københavnske vuggestuer og børnehaver. En opgørelse får nu Københavns Forældreorganisation til at spørge, om det overhovedet giver mening at kalde daginstitutionerne dét.

»Man burde kalde en spade for en spade. Så vi bør måske kalde dem for »passekasse« eller »bemandet opbevaring«,« siger formanden for organisationen, Maja Hvidtfeldt Håkansson.

Ud af 206 københavnske dagtilbud er der nemlig kun 19, der lever op til den politiske ambition om, at mindst 66 procent af personalet skal være uddannede pædagoger. I de to institutioner, hvor der er færrest, er tallene henholdsvis 22 og 25 procent.

Netop pædagogernes uddannelse har stor betydning for, hvordan børn oplever at være i institution, siger sociolog og seniorforsker emeritus Mogens Nygaard Christoffersen. Han har forsket i daginstitutionernes betydning for børns udvikling og mener, at pædagogmanglen »burde bekymre alle«.

Blandt flere partier på Københavns Rådhus er der enighed om, at der er tale om en »kæmpestor udfordring«.

Læs artiklen og se, hvor mange pædagoger der er i dit barns dagtilbud, her.

Når forældre i dag afleverer børn i vuggestue eller børnehave i København, er det langtfra sikkert, at det er pædagoger, der tager imod. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup (arkivfoto) .

Trafikforsker vil forbyde elløbehjul: »Rigtig dårlig idé og dybt problematisk«

Hvis du hopper på et elektrisk løbehjul, er risikoen for, at du kommer til skade, op til otte gange større, end hvis du sætter dig på en almindelig cykel.

Det viser en opgørelse fra Ulykkesanalysegruppen på Odense Universitetshospital, som Kristeligt Dagblad skriver om i dag. Et lignende billede tegner sig i Region Hovedstaden og i Aarhus.

Årsagen er først og fremmest, at løbehjulene kan køre helt op til 20 kilometer i timen.

»De kan køre ret hurtigt, og de har en voldsom accelerationskraft. Hjulene er små, så de er meget ustabile,« siger Niels Dieter Röck, der er overlæge ved ulykkeanalyseafdelingen på Odense Universitetshospital.

I København har man siden 1. januar kun kunnet leje elløbehjul i butikker og ikke fra gaden i brokvartererne og Indre By. Spørger man trafikforsker ved Aalborg Universitet Harry Lahrmann bør man helt forbyde dem.

»De er farligere end at cykle, og de har nærmest ingen positiv betydning for vores mobilitet. Det er en rigtig dårlig idé og dybt problematisk,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Risikoen for at komme til skade på elløbehjul er otte gange så stor som på almindelig cykel, skriver Kristeligt Dagblad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkivfoto).

Milliondyrt prestigeprojekt skulle bringe 5.000 ledige i job – syv år senere er 380 kommet i arbejde

På forsiden af Jyllands-Posten kan man læse om Odense-projektet Byg til Vækst, der på ti år skulle sikre arbejde til 5.000 ledige fynboer i byggebranchen.

»Og det er måske endda lavt sat,« sagde daværende rådmand, sidenhen sekretariatschef for Byg til Vækst, og nu borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel (S), tilbage i 2013, da han søsatte projektet.

Men nu, otte år senere, er der fortsat langt til de 5.000. Tal, som Jyllands-Posten har bedt sekretariatet i Byg til Vækst om at trække, viser, at projektet har skaffet 380 ledige i arbejde.

Den nuværende sekretariatschef, Susanne Toftager, »har aldrig hørt noget så vanvittigt« som et mål på 5.000 og fastslår, at det ikke bliver opfyldt.

Claus Houden, gruppeformand for Venstre i Odense, kalder projektet for »en fiasko«:

»Det er jo helt vanvittigt, at man kan være så langt fra målet. Projektet er af borgmesteren blevet markedsført som en stor succes og noget banebrydende nyt, men fakta viser noget andet,« siger han til Jyllands-Posten.

Dagens opdagelse

Det er i dag 100 år siden, at forskere på Toronto University i Canada opdagede insulin, et af kroppens mest betydningsfulde hormoner.

Det sker i dag:

  • Klokken 10 deltager det danske dressurhold i finalen i Grand Prix Special ved OL i Tokyo. Cathrine Dufour, Carina Cassøe Krüth og Nanna Skodbord Merrald deltager i holdfinalen.
  • På samme tidspunkt begynder en retssag om mulig korruption i Vatikanet. Her er en række af kirkestatens topfolk – flere med nær tilknytning til pave Frans – anklaget for underslæb, embedsmisbrug, afpresning og at have svindlet sig til flere milliarder kroner over en årrække.
  • De strejkende sygeplejersker demonstrerer igen i dag en række steder i landet. Fra klokken 11.30 går demonstrationen gennem København.
  • Ved midnat får 93.000 ansøgere svar på, om de er kommet ind på de uddannelser, de har søgt.