Regeringen: Tusindvis af ramte familier skal have en stor, skattefri check

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier – om en helt ny coronasituation, om Putins hånd på gashanerne og om en historisk stor opgave i Fødevarestyrelsen, som trækker et spor af sygdom og stress efter sig.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) foreslår at kompensere familier med store varmeudgifter på grund af stigende gaspriser. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser.

Her er dagens udgave af Berlingskes morgenoverblik.

Vi siger farvel til restriktionerne og gennemgår dagens store nyheder. Lad os komme i gang.

Der bliver »helt åbent«

På tirsdag siger Danmark farvel til coronarestriktionerne. Det har du nok opdaget, så vi tager bare lige de vigtigste overskrifter helt kort:

  • Fra 1. februar vil lukningen af nattelivet, forsamlingsloft samt krav om coronapas og mundbind ikke længere være gældende.
  • »Om ganske få dage – vil Danmark være åbent. Helt åbent,« sagde Mette Frederiksen på tirsdagens pressemøde.
  • Du skal dog ikke slette dit coronapas endnu, opfordrede sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Passet vil ligesom mundbind stadig skulle bruges på eksempelvis sygehus og plejehjem, og private virksomheder og kulturlivet kan stadig vælge at anvende coronapasset som »adgangsbillet«.

Mette Frederiksen og de tre faser

Statsministeren forklarede på pressemødet og i flere interview med danske aviser, at Danmark nu formentlig skal igennem tre faser i pandemien.

Den første bliver »bøvlet«, siger hun. Her er statsministerens scenario:

Fase 1 – vinteren:

Restriktioner forsvinder. Smitten fortsætter med at buldre derudaf. Der kan være meget sygdom, og vagtplanerne bliver svære at få til at hænge sammen på nogle arbejdspladser.

Fase 2 – foråret og sommeren:

Det bliver den sjoveste fase: Et åbent Danmark, hvor covid-19 »forhåbentlig« ikke kommer til at spille en rolle. Festivaler, koncerter, osv.

Fase 3 – efteråret og næste vinter.

Sæsonen risikerer at være imod os. Der er risiko for, at nye varianter kan opstå. Måske skal vi vaccineres igen.

Regeringen gav dem en historisk stor opgave: Nu rammes de af stress og sygdom

Vi skruer lige tiden tilbage til de langt dårligere dage i pandemien:

I efteråret 2020 fik ansatte i Fødevarestyrelsen en historisk stor opgave: De skulle stå for håndteringen aflivningen af alle danske mink.

Nu viser det sig, at rigtig mange ansatte, der var involveret i opgaven siden har meldt sig syge med ptsd, stress og depression. Det skriver DR Nyheder.

Fødevarestyrelsen kender til i alt 45 aktuelle arbejdsskadesager, der relaterer sig til minkaflivningen.

»Omfanget af sager afspejler den store operation, som vi gennemførte, og som havde en størrelse og et omfang, som Fødevarestyrelsen ikke havde prøvet før og slet ikke var forberedt på,« siger Fødevarestyrelsens direktør, Nikolaj Veje.

Nogle af de stress- og ptsd-ramte har blandt andet oplevet at skulle håndtere fortvivlede minkavlere, som truede med at begå selvmord.

»Det er hele min fremtid, der er slut.« Sammen med sin far afliver Kim Henriksen fredag 13. november 2020 sin sidste mink. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Fængslerne får flere livstidsdømte

Nyhedsoverblikket fortsætter med en hurtig tur ind i de danske fængsler. Her stiger antallet af livstidsdømte markant, skriver Jyllands-Posten.

Fra 2007 til 2019 blev der typisk givet nul til tre livstidsdomme om året. I 2020 blev der givet otte, mens der ifølge Jyllands-Postens optælling blev givet seks i 2021.

Det handler om to ting, forklarer en kriminolog:

1. Med opbakning fra befolkningen er der blevet indført hårdere straffe til rockere og bandemedlemmer.

2. Der har været et højt konfliktniveau i rocker/bandemiljøet, hvor der har været flere skudepisoder og drab.

Putin har magten over Europas gas – og han er klar til at bruge den

Midt i en storpolitisk krise med Rusland, har Europa bragt sig selv i en uheldig position:

Man er blevet endnu mere afhængig af importeret gas – og det kan Ruslands præsident, Vladimir Putin, udnytte. Han har hånden på gashanen.

Berlingskes globale korrespondent, Simon Kruse, skriver om nye tal, der viser, hvordan gasbeholdningerne i EU-landenes lagre lige nu er historisk lave. Vladimir Putin har truet med at lukke for hanerne til Europa. Det kan skabe en grim europæisk gaskrise. Læs mere her.

Rusland leverer omkring 40 procent af al naturgas i EU, men trykket i gasrørene er faldet de seneste måneder. Arkivfoto: Alexander Nemenov/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Spændingerne mellem Vesten og Rusland over situationen i Ukraine er stadig høje. Onsdag sendte både NATO og USA breve til Rusland, hvor de svarer på russiske krav om, at NATO fjerner sine soldater fra Østeuropa og garanterer, at Ukraine aldrig bliver NATO-medlem.

Indholdet af er uvist, men Vesten vil ikke imødekomme kravene.

»Vi håber og arbejder på en god løsning, deeskalering,« sagde NATOs generalsekretær onsdag.

»Men vi er også forberedte på det værste.«

Dan Jørgensen: »En skattefri check som en hjælp til at komme igennem en svær tid«

Og netop høje gaspriser er årsagen til dagens overskrift og denne udmelding fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S):

»Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at man skal sidde og fryse i Danmark,« lyder det i Jyllands-Posten fra klimaministeren, som vil uddele en skattefri check til flere hundredtusinde familier.

Det drejer sig om familier med individuelt gasfyr eller aftagere af fjernvarme baseret på gas. Og det bliver en relativ stor check, og den bliver skattefri, foreslår ministeren.

Alle partier i Folketinget er indkaldt til drøftelser om energipriserne torsdag morgen kl. 7.30.

Dan Jørgensens udgangspunkt vil være, at der skal være en indtægtsgrænse, »så folk med millionindtægter ikke kan få den«, siger ministeren til avisen.

Det sker i dag

Klokken 9 begynder et par afhøringer i Minkkommissionen: I dag afhøres Tage Pedersen og Sander Jacobsen – begge er fra Kopenhagen Fur – samt Jakob Munkhøj Nielsen, der er fødevarechef i Fødevarestyrelsen.

Klokken 9.15 holder udenrigsminister Jeppe Kofod (S) et pressemøde sammen med Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba, som er på besøg i Danmark. De to skal holde møde om situationen i Ukraine.

Klokken 15.36 stopper Snälltåget på Høje Taastrup Station med kurs mod de østrigske alper. Toget afgår fra Malmø. Det er første gang, at toget går fra Skandinavien direkte til de østrigske alper. Ruten er aktiv til og med uge 11.

I England fjernes stort set samtlige coronarestriktioner.