Regeringen svinger kniven i opprioriteret område af Rigspolitiet

90 ansatte blev torsdag fyret fra Rigspolitiet i en ommøbleringsøvelse fra regeringen, der stadig har mange åbne spørgsmål. Medarbejderne, der er blevet fyret, kommer imidlertid fra områder, der er blevet styrket gennem de seneste år.

Regeringens spareøvelse har torsdag kostet 90 ansatte jobbet i Rigspolitiets afdelinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det er en svær tid at være ansat i Rigspolitiet, og torsdag var ikke nogen undtagelse.

Regeringen har en plan om, at knap 900 medarbejdere skal væk fra den overordnede politimyndighed. Det har statsminister Mette Frederiksen (S) gjort det klart i et interview i Berlingske, men hverken hun eller justitsminister Nick Hækkerup (S) har løftet sløret for, hvilke medarbejdere der skal flyttes eller fyres. Meldingen lyder kun, at det skal ske under parolerne »tryghed« og »nærhed«.

240 af de knap 900 stillinger skal komme fra den spareplan, som Rigspolitiet orienterede om i januar, og som blev gennemført torsdag.

Her blev 90 ansatte, der går under betegnelsen »civilt personale«, fyret, fordi Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – kendt som Bagmandspolitiet – skal styrkes med 45 mio. kr. De øvrige 150 årsværk skaffes ved naturlig afgang i 2020 og ved at holde tilbage med nye ansættelser.

Akademikerne udgør 45 af de 90 medarbejdere, som har mistet jobbet: Ti er fyret fra Koncern HR, fem fra Koncernstyring, syv fra Koncern IT og otte fra Politiområdet. 15 andre akademikere har valgt en frivillig fratrædelse.

De øvrige 45 medarbejdere, som har mistet deres job, er HKere og andet civilt personale.

Og medarbejderne, der bliver skåret fra, kommer netop fra områder, der gennem de seneste år er blevet gevaldigt opprioriteret.

Tal fra Justitsministeriet viser, at der primo januar 2020 er sket en stigning på ca. 400 årsværk svarende til 25 pct. i forhold til niveauet i oktober 2015.

Mens Koncern HR har oplevet en begrænset stigning i civilt ansatte med 16 siden 2015, er de øvrige områder blevet styrket mærkbart.

Koncernstyring har oplevet en stigning i antallet af civilt ansatte fra 247 i 2015 til 409 i 2020, mens Koncern IT har set en stigning fra 224 civilt ansatte i 2015 til 400 i 2020 – og har dermed øget deres bemanding med 176 flere ansatte.

Formanden for akademikerne i Rigspolitiet, Per-Martin Petersen, forklarer i en artikel her i Berlingske, at der for ham at se ikke er »for meget fedt«, der kan skæres væk.

Øvelsen fra regeringen indebærer blandt andet, at der skal oprettes 20 nærpolitistationer rundtom i landet, og de stationer skal naturligvis bemandes med politi. Hvordan det skal ske, og hvordan der skal flyttes og skæres, står ikke klart endnu, oplyser Justitsministeriet torsdag til Berlingske.