Regeringen svigter egne garantier

Igen er regeringen kommet i problemer med sine garantier. Denne gang er det stofmisbrugerne, der ikke får den garanterede hjælp. Bl.a. har en mor selv betalt 60.000 kr. for at få hjælp til sin søn.

Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Regeringen har endnu en gang fået vanskeligheder med en af sine garantier til vælgerne. For nylig viste det sig, at garantien til de kræftramte ikke holdt. Denne gang er det behandlingsgarantien på 14 dage til narkomaner, som i en stribe tilfælde heller ikke holder.

Berlingske Tidende beskriver i dag en række eksempler.

Bl.a. har en mor i desperation selv betalt 60.000 kr. for at få sin søn i afvænning.

Et andet eksempel er Henrik Pedersen fra Vejle, som blev bedt om at aflevere rene urintest for at komme i behandling.

Et tredje eksempel er Nille fra Slagelse, der fik besked på, at hun hver morgen skulle møde kl. 9 hos embedsmændene for at dokumentere sin motivation til at komme i behandling. Problemet er, at hun hver formiddag skal til København og trække for at tjene til den hvide heroin, som hun er stærkt afhængig af.

»Og så skulle jeg aflevere urintest, så de kunne se, at jeg brugte færre stoffer og dermed var motiveret til at komme i behandling. Altså, det kan jeg ikke,« siger Nille. »Nu tager jeg så heroin, indtil jeg finder på noget andet.«

Gadejurist Nanna W. Gotfredsen, som arbejder med at hjælpe desperate stofmisbrugere og deres forældre, kender alle sagerne, som Berlingske Tidende i dag indgående beskriver. »Ministeren burde få lavet en særdeles grundig undersøgelse af problemernes omfang,« siger hun.

Socialminister Eva Kjer Hansen (V) er forbløffet og vil gerne mødes med hende. »Det er ikke til at holde ud at høre den slags eksempler. Det er ikke acceptabelt,« siger hun.

På Christiansborg forfølger Enhedslistens Line Barfod sagen: »Nu har vi lige haft sagen om kræftpatienter, som ikke kunne bruge garantien til det store, og det samme ser ud til at være tilfældet her. Regeringen sikrer sig jo ikke, at det også fungerer i praksis.«