Regeringen slår ned på partnervold

Seks ministre er klar med landsdækkende strategi, der skal bekæmpe vold i parforhold. Smukt, men ufinansieret, lyder det fra kvindekrisecentrene.

Foto: Bax Lindhardt. Ligestillingsminister Lykke Friis vil partnervold til livs. Derfor lancerer hun nu en landsdækkende strategi sammen med fem andre ministre.
Læs mere
Fold sammen

Med 35 millioner kroner i ryggen vil seks ministre mindske volden i parforhold. Det fremgår af 'National strategi til bekæmpelse af vold i nære relationer', der er regeringens plan for, hvordan man nedsætter partnervold.

»Én voldsramt er en voldsramt for meget. Der er alt for mange mennesker, der har vold inde på livet,« siger en af ministrene bag strategien ligestillingsminister Lykke Friis (V).

Det skønnes, at 28.000 kvinder og 9.000 mænd årligt rammes af partnervold. Derudover menes 21.000 børn at leve i familier med vold, mens hver tiende unge pige i parforhold har været udsat for kærestevold.

»Det har vitterlig rystet mig, at så mange unge piger har været udsat for partnervold. Det kan jeg ikke få ud af mit hoved. Det skal gøres til en folkebevægelse mod vold,« siger Lykke Friis.

For at bekæmpe omfanget af partnervold har regeringen udarbejdet 30 konkrete initiativer, der skal nedbringe omfanget af partnervold. Foruden Lykke Friis står Birthe Rønn Hornbech (V), Lars Barfoed (K), Benedikte Kiær (K), Bertel Haarder (V) og Tina Nedergaard (V) bag strategien.

Blandt initiativerne er øget oplysning til fagpersonale, anonym telefonrådgivning til voldsofre og igangsættelse af en undersøgelse om børn i familier med partnervold.

Smukt, men naivt

I Landsorganisation af kvindekrisecentre (LOKK) glæder man sig over, at der sættes fokus på det tabubelagte område.

»Det er positivt, at man nu fokuserer på den opfølgende støtte til kvinderne, for eksempel i form af rådgivning,« siger Lene Johanesson, der er sekretariatschef i LOKK.

I dag vender hver femte kvinde tilbage til sin voldelige partner efter endt ophold på et krisecenter, og det er blandt andet her, Lene Johanesson ønsker at se en ændring.

Mens planens overordnede mål får topkarakter af LOKK, dumper organisationen dens levedygtighed.

»Trods gode intentioner hænger planen ikke sammen med virkeligheden. For 35 millioner kroner kan vi umuligt gennemføre alle de planlagte initiavtiver,« siger Lene Johanesson og fortæller, at antallet af voldsofre i parforhold hurtigt kan stige, hvis man ikke yder en stabil indsats på blandt andet forebyggelsesområdet.

Lykke Friis ser derimod lyst på de afsatte 35 millioner kroner.

»Det er i hvert fald en rigtig god start og en fortsættelse af de eksisterende initiativer,« siger hun.

Vil du arbejde for at sikre området flere midler?

»Nu har vi jo lige afsat de her midler i denne her omgang.«

Lunken modtagelse hos S

Hos Socialdemokraterne er begejstringen over planen til at overse. Selvom partiet som et af satspuljepartierne har været med til at udarbejde strategien, mener socialordfører Mette Frederiksen ikke, at de afsatte 35 millioner kroner rækker til både det forebyggende og det oplysende arbejde samt til behandling.

»Det er virkelig ikke mange penge. For hvis du skal have et reelt behandlingstilbud, koster det selvfølgelig nogle penge,« siger Mette Frederiksen.