Regeringen slår alarm over velfærdsydelser: Opbakningen til EU er i fare

Regeringen vil kæmpe benhårdt for at begrænse dagpenge og børnecheck til EU-borgere. Også selv om østarbejdere et en stor gevinst for det danske samfund og udgifterne er små. »Det handler om ret og rimelighed,« siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er på kurs mod ny konfrontation med EU om danske velfærdsydelser Fold sammen
Læs mere
Foto: © Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi er i alarmberedskab,« siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Tirsdag indleder EU det store slag om EU-borgeres ret til nationale velfærdsydelser. Det sker, når Kommissionen spiller ud med en revision af den stærkt omdiskuterede forordning 883, der regulerer arbejdstageres rettigheder i EU.

I sidste uge var beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i Bruxelles for at blive orienteret om Kommissionens overvejelser og det gjorde ham ikke rolig. Der er nemlig meget på spil for Danmark, mener han.

»Spørgsmålet om hvordan denne forordning bliver revideret, er fuldstændigt afgørende for Danmark og vores fælles velfærdssamfund. Det bliver en meget vigtig politisk diskussion,« siger han.

Ifølge beskæftigelsesministeren er det ikke kun finansieringen af velfærden, der er truet, hvis EU-borgere fortsat har den samme adgang til ydelser som danskere.

»Det handler også om den politiske opbakning til det europæiske projekt. Der kommer for meget støj om ting, der ikke giver mening,« siger Troels Lund Poulsen.

Opbakningen til EU har over en periode frem til Brexit været dalende i Danmark, den stigende skepsis førte sidste år til et nej til at ændre det danske forbehold på retsområdet. Senest har Socialdemokraterne bebudet en mere kritisk kurs over for EU.

Hvis ikke EU hjælper Danmark med at kunne gennemføre skrappere værn over for EU-borgeres adgang til velfærdsydelser, bliver det sværere for de EU-positive partier at forsvare EU, mener Troels Lund Poulsen.

»Det vil have indflydelse på den opbakning, som ja-partierne i Folketinget har mulighed for at give det europæiske projekt,« siger han.

Især på to områder har Danmark presset på. Det ene handler om en gammel traver, børnechecken, som Venstre og et flertal i Folketinget i mange år har kæmpet for at reducere for EU-borgere, der arbejder i Danmark. Det andet handler om dagpenge, hvor Danmarks krav om tre måneders arbejde i Danmark er under pres, fordi den muligvis strider mod reglerne om arbejdskraftens fri bevægelighed.

»I spørgsmålet om børnechecken er jeg meget nervøs for om Kommissionen ikke forstået vores budskab,« siger Troels Lund Poulsen.

Forud for brexit fik den daværende britiske premierminister David Cameron med hjælp fra blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen forhandlet en aftale på plads, der betød, at børnechecken skulle indekseres, så østarbejdere ville få reduceret børneydelsen i Danmark til børn i hjemlandet. Men den aftale faldt bort med briternes nej.

Selv om det samlet set er meget små beløb, som vandrende arbejdstagere fra andre EU-lande modtager i børnecheck, så har det fortsat den højeste prioritet i regeringen.

»For mig er det ikke beløbets størrelse, der er det afgørende. Det er om det er fornuftigt eller ej. Hvis det bliver muligt at kannibalisere sig ind på den danske velfærdsmodel, så bliver det svært at opretholde den,« siger Troels Lund Poulsen.

På dele af det private arbejdsmarked  er det i dag ved at være mangel på arbejdskraft, og Dansk Industri og andre har længe argumenteret for, at det bør være lettere for danske virksomheder at rekruttere medarbejdere. Men det ser Troels Lund Poulsen ikke som noget problem.

»Det er super attraktivt at arbejde i Danmark blandt andet på grund af høje lønninger og gode arbejdsforhold, og det er der heldigvis også mange EUs borgere, der gør. Selv om man begrænser danske velfærdsydelser til EU-borgere, vil det ikke blive sværere at rekruttere,« siger han.

I sidste uge viste en undersøgelse fra Københavns Universitet og Det nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, at arbejdstagere fra det tidligere Østeuropa i alle årene fra 2002 til 2013 har bidraget positivt til de offentlige kasser. I 2013 leverede en herboende EU-borger i gennemsnit et nettobidrag til velfærdsstaten på 21.205 kroner.

»Vi skal da kunne tiltrække folk fra Polen og de baltiske lande for eksempel, men vi har jo også en uudnyttet arbejdskraft i Danmark, så må vi gøre en større indsats for at få dem ud på arbejdsmarkedet,« siger Troels Lund Poulsen

De samlede udgifter til EU-borgere, der modtager dagpenge i Danmark ganske vist steget kraftigt de seneste 10-15 år, men udgør fortsat en meget lille del af de samlede dagpenge.

»Det afgørende er, hvad der er ret og rimeligt. Det kan ikke nytte noget, at man kun skal forholde sig til, om det er et stort økonomisk problem. Det her er et stort politisk problem. Det er dræbende for opbakningen til det politiske projekt, hvis man begynder at indføre modeller, som undergraver nationale staters mulighed for at have deres egen individuelle politik,« siger Troels Lund Poulsen.

I dag har ledige ret til at tage dagpenge med til et andet EU-land i tre måneder for at søge arbejde. Det forventes Kommission at ville sætte op for at styrke den fri bevægelighed.

»Selvfølgelig er vi interesserede i at også danske statsborgere kan bevæge sig rundt. Men alt må stilles op i forhold til, hvad der er ret og rimeligt. Dagpenge skal ikke være til rådighed i et halvt år i udlandet. Det vil være en forkert vej at gå,« siger Troels Lund Poulsen og tilføjer:

»Hvis det bliver mere frit, så går det ud over den model som vi har kæmpet i over hundrede år. Derfor skal det råbes vagt i gevær med stor kraft.«
Dermed er der lagt op til en hård konflikt mellem Danmark og lande som Finland og Tyskland på den ene side og de østeuropæiske lande.

»Fra nu af og til en forordning lander i sin endelig form, vil jeg arbejde benhårdt for de danske synspunkter. Og er der noget, der er meget skævt i forhold til den danske velfærdsmodel, så vil andre i regeringen også interessere sig for det -  blandt andre statsministeren,« siger Troels Lund Poulsen.