Regeringen skærper kampen mod hashhandel på gadeplan

Med særlige zoneforbud og andre konkrete redskaber til politiet vil regeringen skærpe indsatsen mod hashhandel på gadeplan. Politiet skal ikke være til grin, mener justitsminister Søren Pind (V). Initiativet møder bred politisk opbakning, men Liberal Alliance kalder det et indgreb i den personlige frihed.

Reportage om hash handel på Christiania. En joint bliver rullet af en udenlandsk studerende Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

I kølvandet på en stribe razziaer mod hashhandlen på Christiania er regeringen nu klar med en række konkrete initiativer, der samtidig skal give politiet øgede beføjelser til at bekæmpe den organiserede hashhandel på gadeplan rundt omkring i særligt hovedstadsområdet.

Blandt andet skal indførelsen af et nyt, kontroversielt zoneforbud være med til at forhindre, at den organiserede hashhandel flytter ud i gaderne, hvor unge sammen med etablerede kriminelle står for salg og distribution af hash.

»Vi vil øge trygheden for den gængse dansker, så man ikke risikerer at støde ind i hashhandlere og deres håndlangere. Samtidig vil vi sikre, at politiet ikke er til grin i kampen mod den organiserede hashhandel,« siger justitsminister Søren Pind (V).

Det skal ifølge justitsministeren først og fremmest ske ved med indførelsen af et skærpet zoneforbud at give politiet et effektivt redskab til at ramme vitale dele af de hashhandlendes netværk som blandt andet hashvagter, der advarer, når politiet er i området, samt de såkaldte »løbere«, der transporterer penge og hash mellem sælgerne og depoter. Fremover skal en person, der er tidligere straffet for narkotikahandel, og som medvirker til åbenlys hashhandel, kunne forbydes at komme i bestemte områder, selv om den pågældende ikke ellers har udvist »særlig utryghedsskabende adfærd«, som det ellers har været tilfældet før.

Et zoneforbud vil indebære, at den pågældende person ikke må tage ophold inden for en radius af 500 meter – i særlige tilfælde 1.000 meter – fra det sted, hvor den pågældende har været medvirkende ved hashhandel. Straffen for at overtræde et zoneforbud vil som udgangspunkt være syv dages ubetinget fængsel. I anden- og tredjegangs­tilfælde vil straffen stige til henholdsvis 14 og 40 dages fængsel.

Adspurgt til kritikken af, at det er et voldsomt skridt at tage, lyder svaret fra Søren Pind:

»Alt kan jo prøves ved domstolene, hvis nogen synes, at det er ude af proportioner. Men når det er sagt, er der ikke noget godt at sige om hashhandlerne og deres håndlangere, og det ønsker regeringen at sende et tydeligt signal om.«

Hashklubberne skal væk

Desuden ønsker regeringen i højere grad at komme hashklubberne til livs ved at udvide de nuværende såkaldte besøgsforbud, så en lukket hashklub ikke kan genåbnes i nabolaget.

Fremover skal politiet kunne nedlægge forbud uden forudgående advarsel til en person, hvis der inden for de seneste tre måneder er nedlagt besøgsforbud over for den pågældende vedrørende andre lokaler inden for en radius på 100 meter.

»Vi ønsker at gøre en ende på den parodi, hvor politiet bare kan se til, mens en lukket hashklub åbner i en naboejendom dagen efter,« siger Søren Pind.

Endelig skal politiet med udspillet øge den efterforskningsmæssige indsats mod hashhandel på internettet.

På Christiansborg er der bred opbakning til regeringens initiativ. Både Dansk Folkeparti og de Konservative er varme fortalere for initiativet, og også Socialdemokraterne støtter udspillet.

»Vi har længe ment, at det er nødvendigt at give politiet flere beføjelser i kampen mod hashhandlen,« siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

De unge skal beskyttes

»Det handler om, hvorvidt man vil beskytte de unge mennesker, for vi ser hvert år mange unge, der for eksempel kunne være i gang med en uddannelse men ikke lykkes på grund af stoffer. Ligeledes skal vi undgå, at man i en meget ung alder ender som hashvagter for hærdede kriminelle. Så det er langtfra en ligegyldig indsats,« siger hun.

Trine Bramsen understreger dog, at den skærpede politimæssige indsats bør suppleres med en forebyggende indsats.

Hos Liberal Alliance mener retsordfører Christina Egelund imidlertid, at tiltaget er alt for vidtrækkende.

»Det er klart et indgreb i den personlige frihed, der er for vidtgående. Samtidig er det at fortsætte ud ad den vej i forhold til hashhandlen, som vi gennem en årrække har set ikke fungerer,« siger hun.

SFs retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, kalder udspillet »symbolpolitik«.

»Der er også noget med retssikkerheden. For hvem skal det omfatte? Skal man også ramme vagter og vurdere, om de pågældende rent faktisk er involveret eller bare befinder sig bestemte steder,« siger hun.

Både Liberal Alliance og SF mener, at man i stedet bør kigge mod de lande, der har erfaringer med en legalisering eller en afkriminalisering af hash.