Regeringen sender hele verden »i rødt« – og skærper restriktioner markant for indrejse til Danmark

Kun borgere med anerkendelsesværdigt formål og en negativ coronatest får fremover lov til at rejse ind i Danmark. Samtidig fraråder man nu alle rejser uden for landets grænser. Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde fredag.

Danmark indfører nu restriktioner for folk, der gerne vil rejse ind i landet. Samtidig fraråder man nu alle rejser uden for landets grænser. Det oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod (S), justitsminister Nick Hækkerup (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) på et pressemøde fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgere fra hele verden vil nu blive mødt af nye krav, inden de kan rejse ind i Danmark. Først og fremmest skal de have et såkaldt »anerkendelsesværdigt formål« med deres rejse til landet.

Og så skal de kunne fremvise et negativt resultat af en coronatest, der ikke må være mere end 24 timer gammel. Således lød meldingen fra justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde fredag.

»Vi er et sted, hvor det er vigtigt at gå forsigtigt frem for at mindske import af smitte udefra og for at hindre nye mulige mutationer. Derfor ønsker vi at sikre at endnu færre indrejsende fra udlandet kommer til Danmark,« sagde ministeren om baggrunden for restriktionerne, der foreløbigt gælder fra 10. til 17. januar.

Rejs ikke ud af landet

Samtidig fraråder Udenrigsministeriet nu alle borgere at rejse uden for landets grænser uanset, hvad rejsen mål eller formål er, oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod på samme pressemøde.

»Budskabet er enkelt og klart: Man bør lade være med at rejse ud,« siger Jeppe Kofod, der samtidig understregede, at danskere der er på rejse i udlandet ikke behøver at rejse hjem med det samme, mens danske statsborgere, der bor i udlandet, bør blive der på nuværende tidspunkt.

Årsagen til, at regeringen nu indfører skærpede regler og anbefalinger både på rejser ind og ud af landet, er, at man flere steder rundt om i verden ser kraftig stigning i smitte ikke mindst på grund af nye mutationer af covid-19, uddybede udenrigsministeren på pressemødet.

»Vi ønsker at købe tid især nu, hvor udrulningen af vacciner ellers skulle give os håb om, at det snart er slut,« sagde Jeppe Kofod og tilføjede, at regeringen har indført de nye regler ud fra »et forsigtighedsprincip«.

Flyselskaber skal tjekke passagerer

Justitsminister Nick Hækkerup oplyste, at man som led i de nye restriktioner vil øge grænsekontrollen. I luften bliver det derimod luftfartsselskabernes ansvar at sikre, at folk smittet med coronavirus ikke kommer ind i landet.

Der bliver med omgående virkning indført et forbud mod at tage passagerer med til Danmark, der ikke kan påvise en negativ test, som maksimalt er 24 timer gammel, oplyste transportminister Benny Engelbrecht (S), der også var til stede ved pressemødet.

»Ingen flyselskaber – fra 9. januar klokken 17.00 – må flyve til en dansk lufthavn uden at have kontrolleret at alle passagerer ombord har en negativ covid-19-test,« sagde ministeren og understregede, at det både gælder udenlandske og danske passagerer over 12 år.

Skepsis hos rejsebranchen og Dansk Erhverv

Det vil få konsekvenser for dansk erhvervsliv, at Udenrigsministeriet hæver sine rejsevejledninger fra orange til rød i hele verden. Det siger administrerende direktør hos Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, til Ritzau:

»Det er dybt alvorligt, at verden nu bliver farvet rød. Det er vanskelige tider for mange danske virksomheder, og dette gør det ikke nemmere for dem, der beskæftiger sig med eksport.«

Også i rejsebranchen modtager man de nye ind- og udrejserestriktioner med bekymring – ikke mindst fordi mange i forvejen er meget pressede, mener Lars Thykier, administrerende direktør i Danmark Rejsebureau Forening, ifølge Ritzau:

»Situation i dag er sådan set meget enkel. Rejsebureauerne har kæmpet i næsten et år nu uden nogen omsætning og uden nogen reel hjælp fra den regering, der ellers lovede at holde hånden under os.«

Til gengæld finder Brian Mikkelsen trøst i, at Sundheds- og Ældreministeriet tidligere fredag kunne afsløre, at vaccinepasset snart er på vej. Det er det dokument, der beviser, at man er blevet vaccineret mod covid-19.

»Det giver grobund for optimisme i en svær tid,« siger direktøren i Dansk Erhverv til Ritzau.