Regeringen overdrev lærernes løn

Folkeskolelærere og metalarbejdere anklager regeringen for at puste deres løntal kunstigt op. Dermed ser det ud til, at de får en meget højere skattelettelse, end tilfældet er, lyder kritikken. Finansministeriet indrømmer fejl.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) og finansminister Thor Pedersen (V) anklages nu for at overdrive, hvad almindelige lønmodtagere som folkeskolelærere og metalarbejdere tjener - og dermed får ud af regeringens skattelettelse. Det sker samtidig med, at regeringen i de kommende dage står over for politisk afgørende forhandlinger med især Dansk Folkeparti om de omstridte lempelser af topskatten.

I forvejen er finansminister Thor Pedersen havnet i et voldsomt slagsmål med de offentligt ansatte om deres reelle løn.

I en pressemeddelelse, som økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) udsendte i sidste uge i forbindelse med regeringens skattepakke, konkluderer han på baggrund af tal fra Finansministeriet, at en »typisk folkeskolelærer« tjener 377.200 kr. om året og dermed opnår en samlet gevinst som følge af skatte­pakken på 6.300 kr. Men ifølge Det Fælleskommunale Løndatakontor tjener en gennemsnitlig folkeskolelærer kun 344.880 kr. årligt. Dermed giver skattepakken ifølge en beregning fra Danske Bank kun folkeskolelæreren 4.630 kr. årligt.

Finansministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, erkender, at det burde have fremgået, at regeringen har hentet tallene fra A-kassernes lønstatistik, der også indeholder bijobindtægter, fx hvis en skolelærer kører taxa om aftenen.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, er forarget over ministeriets metoder:

»Regeringen bruger åbenlyst forkerte tal. Enten er det manipulation, eller også er det ualmindelig dårlig rådgivning. Det er tåbeligt at afspore debatten på den måde,« siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.

Finansminister Thor Pedersen (V) afviser dog al snak om talfusk.

»Der er ikke nogen manipulation og overdrivelser. Det er alt det, de tjener, som er skattepligtigt,« siger han.

Bendt Bendtsen ønsker ikke at kommentere sagen.