Regeringen og DF sliber kanter

Forhandlingerne om et nyt asylforlig begyndte i går uden en afklaring mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Løsgænger Pia Christmas-Møller, der kan tippe regeringens flertal, er kaldt til møde i dag

Asylansøgere vil også i den kommende tid blive genstand for forhandlinger mellem regeringen og DF. Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Efter flere timers møde i går blev Dansk Folkeparti og regeringspartierne med integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) i spidsen ikke enige om elementerne i en ny asylaftale.

Regeringen vil tilbyde omkring 60 afviste asylansøgerfamilier – primært irakere – at flytte ud af asylcentrene. Dansk Folkepartis holdning er, at de afviste asylansøgere som udgangspunkt skal blive i asylcentrene. Men partiet stiller ifølge Berlingske Tidendes oplysninger ikke ultimative krav til en ny aftale.

»Det var et indledende møde, hvor vi stillede nogle afklarende spørgsmål, som vi regner med at få svar på hurtigst muligt,« siger integrationsordfører Peter Skaarup.

Partiet ønsker en afklaring om asylbørnenes forhold, efter at Dansk Røde Kors i mandagens udgave af Berlingske Tidende advarede mod at lade alle afviste asylansøgerfamilier flytte ud af asylcentrene, fordi børnene kan risikere at skulle flytte væk fra skoler og kammerater.

»Vi er bekymret for børnene, og vi skal have afklaret deres situation«, siger Peter Skaarup.

Partiet ønsker desuden en aftale med Nordirak om hjemsendelse af en række asylansøgere og en afklaring af omfanget af sort arbejde blandt asylansøgere. Endelig vil Dansk Folkeparti vide, hvad der er op og ned i rapporterne i valgkampen, hvor læger og psykologer kritisrede forholdene på asylcentrene.

»Det er der med rette stillet spørgsmålstegn ved, når sygeplejersker i Sandholm har afvist kritikken«, siger Peter Skkarup.

Dansk Folkeparti har endnu ikke fået en indkaldelse til nye møder.

I dag mødes Pia Christmas-Møller, der nu er blevet løsgænger, med Birthe Rønn Hornbech om asylspørgsmålet. Pia Christmas-Møller har en afgørende stemme og kan forhindre et asylforlig, hvis hun ikke læner sig op ad regeringen og Dansk Folkeparti. Hun ville i går ikke fortælle Berlingske Tidende, om hun møder op med ultimative krav til asylaftalen. Tidligere har hun dog talt varmt om bedre forhold for asylansøgere.

»Nu hører jeg først, hvad regeringen har at sige,« siger hun til Berlingske Tidende.