Regeringen nølede med svar og »kopierede« Venstres politik, mener ordfører: »De politiserer embedsværket«

Udlændinge- og Integrationsministeriet har forsinket en besvarelse på et spørgsmål fra Venstre om at fratage bandekriminelles statsborgerskab for selv at tage æren for forslaget i regeringens nye lovpakke. Sådan lyder kritikken fra Venstres indfødsretsordfører.

Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin, anklager regeringen for at have »kopieret« Venstres politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I begyndelsen af juni stillede Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin, et udvalgsspørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Spørgsmålet gik på, hvorvidt det inden for lovens rammer er muligt for Danmark at fratage bandekriminelle med dobbelt statsborgerskab det danske pas.

Svaret var ja. Men i stedet for at modtage et svar inden for den sædvanlige fireugersfrist, blev Morten Dahlins spørgsmål besvaret, samtidig med at regeringen 6. oktober præsenterede det i det nye lovprogram.

Her annoncerede regeringen, at bandekriminalitet fremover kan medføre frakendelse af statsborgerskab og dermed fratagelse af det rødbedefarvede danske pas.

Dette sammentræf finder Morten Dahlin påfaldende, og derfor mistænker han nu regeringen for at have forhalet besvarelsestiden i så lang tid, at regeringen selv kunne tage æren for forslaget.

»Jeg er selvfølgelig glad for, at regeringen har kopieret Venstres politik. Det vigtigste for mig er, at vores forslag bliver til virkelighed. Men det er bemærkelsesværdigt, at ministeriet når frem til den konklusion og besvarer mit spørgsmål på præcis samme tid, som regeringen præsenterer det i sit nye lovprogram,« siger Morten Dahlin til Berlingske.

»Vås« om lang svartid

Da Morten Dahlin stillede pågældende spørgsmål til udlændinge- og integrationsministeren, fik han et foreløbigt svar, som gik på, at besvarelsen ikke kunne imødekommes inden for den typiske frist på fire uger. I stedet skulle han vente til slutningen af september med den begrundelse, at det skulle koordineres mellem flere ministerier.

Da svarfristen var gået, var der stadig intet svar.

Ifølge Morten Dahlin rykkede Venstre adskillige gange for svar – uden held – og da ministeriet ikke overholdt fristen, sendte han personligt en klage til Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S).

»Det er simpelthen ikke i orden, at der går over fire måneder, før de svarer på sådan et spørgsmål. Som folketingsmedlemmer har vi ikke andre muligheder for at få eventuelle forslag juridisk testet, så det er jo ikke holdbart,« siger Morten Dahlin, der håber, at klagen vil resultere i, at lignende situationer ikke vil ske fremover.

Udlændinge- og integrationsministeriet »beklager« den lange svartid.

»Den lange svartid skyldtes, som det fremgår af den foreløbige besvarelse af spørgsmålet, at Udlændinge- og Integrationsministeriet havde brug for at koordinere besvarelsen med andre ministerier. Det bemærkes i den forbindelse, at besvarelsen af spørgsmålet vedrørte nogle igangværende juridiske overvejelser, som flere ministerier var involveret i,« skriver ministeriet i en e-mail til Berlingske.

Det svar anser Morten Dahlin som »noget vås«.

»Ting kommer jo ikke på et lovprogram på fem minutter. De har en forpligtigelse til at svare Folketinget så hurtigt som muligt. Deres svar har ligget klar, længe før lovprogrammet bliver offentliggjort – man putter ikke bare love på et lovprogram, som ikke er gennemtænkt. Det er ikke et tilfældigt dokument,« lyder det fra Morten Dahlin:

»Det her er et udtryk for, at den nuværende regering politiserer embedsværket i en hidtil uset grad.«